Christopsomo (Grecki Chleb Świąteczny)
Przepis Christopsomo (Grecki chleb świąteczny) może zaspokoić swoje śródziemnomorskie pragnienie w około 45 minut. Ten przepis służy 16 i kosztuje 25 centów za porcję. Jedna porcja zawiera 180 kalorii, 5G białka, oraz 5G tłuszczu. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Boże Narodzenie będzie jeszcze bardziej wyjątkowy z tym przepisem. Sprawdza się jako niedrogi chleb. Jeśli masz mąkę, kandyzowane wiśnie, drożdże i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Przynosi wam to moje przepisy. Ogólnie ten przepis zarabia not so great spoonacular score of 34%. Podobne przepisy to Grecki Chleb Świąteczny-Christopsomos, Kourambiedes (Greckie Świąteczne Ciastko), oraz Greckie Jogurtowe Babeczki Świąteczne.
Instrukcje
Rozpuścić drożdże i 1 łyżkę cukru w ciepłej wodzie w dużej misce; odstawić 5 minut.
Dodać masło i jajka; ubić na średniej prędkości miksera, aż będzie gładka. Lekko łyżkę mąki do suchych miarek i wyrównać nożem.
Połącz 3 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, suche mleko, anyż i sól; dodaj do mieszanki drożdży, dobrze ubijając. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię. Zagniataj do uzyskania gładkiej i elastycznej masy (około 10 minut); dodaj wystarczającą ilość pozostałej mąki, 1 łyżkę na raz, aby ciasto nie przylepiło się do rąk.
Umieść ciasto w dużej misce pokrytej sprayem do gotowania, obracając się do warstwy wierzchniej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (85), wolne od przeciągów, około 1 1/2 godziny. Ciasto nie podwoi wielkości. (Wciśnij dwa palce do ciasta. Jeśli wcięcia pozostają, ciasto wzrosło wystarczająco.)
Punch ciasto w dół; odstawić na 5 minut. Szczypta 2 (1 1/2 cala) kulki off ciasta; przykryć i odstawić. Uformuj pozostałe ciasto w 8-calową rundę; umieść na blasze do pieczenia pokrytej sprayem do gotowania.
Pędzel z białkiem jajka. Uformuj każdą kulkę ciasta w 8-calową linę; Wytnij 2-calowy ukośnik na końcach każdej liny.
Umieścić 1 linę na środku ciasta; posmarować środek liny białkiem jajka.
Umieść drugą linę na środku liny, tworząc krzyż. Zwiń przecięte końce razem, tworząc okrąg; umieść wisienkę na środku każdego okręgu. Ułóż 4 wiśnie wokół środka krzyża. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
Piec w 350 przez 35 minut lub do bochenka brzmi puste po naciśnięciu.
Wyjąć bochenek z patelni i ostudzić na stojaku z drutu.
UWAGA: Jeśli nie masz czasu, aby udekorować ten chleb, pomiń krok dziurkować ciasto w dół; pozwól odpocząć. Uformuj ciasto w 8-calową rundę. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
Piec zgodnie z zaleceniami.