Babka Luba ' s Banitsa (placek szpinakowy)
Ten przepis służy 20. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 4G białka, 13g tłuszczu, oraz w sumie 138 kalorii. Na 62 grosze za porcję, ten przepis okładki 12% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 15 minut. Mieszanka masła, margaryny, szpinaku i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 41%. Ten wynik jest całkiem niezły. Spróbuj Truskawkowy Kozi Ser Banitsa, Baba z rumem, oraz Baba Ganoush dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 204° i ułóż stojak na środku.Obiema rękami wycisnąć ze szpinaku jak najwięcej płynu. (Nadmiar płynu sprawi, że banitsa będzie rozmokła.)
Miejsce w dużej misce.Masło i margarynę rozpuścić w małym rondlu na małym ogniu; odstawić.Fetę opłukać pod zimną wodą.
Pokroić w drobną kostkę, a następnie lekko rozgnieść tylnym widelcem, aby dalej go kruszyć.
Dodaj go do miski szpinaku.
Dodać jajka i wymieszać do połączenia.
Umieść filo na powierzchni roboczej. Używając szczotki do ciast, umyj całą powierzchnię blachy do pieczenia o wymiarach 12 na 17 cali z zarezerwowaną masłem. Pracując szybko, aby nie wyschnąć filo, delikatnie przesuń 2 arkusze na blachę do pieczenia.
Skropić łyżką mieszanki masła. Powtarzaj, aż będziesz miał 6 warstw phyllo.
Połowę mieszanki szpinaku rozłożyć równomiernie na filo. Przykryć szpinak z 2 więcej arkuszy phyllo i skropić łyżką mieszanki masła. Powtarzaj, aż będziesz miał 4 warstwy phyllo.
Rozłóż pozostałą mieszaninę szpinaku równomiernie na phyllo. Przykryć szpinak z 2 więcej arkuszy phyllo i skropić łyżką mieszanki masła. Powtarzaj, aż będziesz miał 5 warstw phyllo. Równomiernie posmarować całą powierzchnię wierzchniej warstwy pozostałą masłem. Przesuń krawędzie lekko w dół, aby uszczelnić.
Piec przez 15 minut. Sprawdź banitsa: Jeśli górna część jest już złotobrązowa, zmniejsz temperaturę piekarnika do 177°. kontynuuj pieczenie, sprawdzając od czasu do czasu, aby upewnić się, że banitsa nie jest zbyt brązowa, aż nadmuchana, łuszcząca się i złotobrązowa, około 15 do 30 minut więcej.
Wyjąć blachę do pieczenia na stojaku z drutu i lekko ostudzić przed krojeniem i podaniem.