Babci Chardon z kurczakiem
Babcine Chardon z Kurczakiem to danie główne dla 8 osób. Jedna porcja zawiera 283 kalorie, 30 g białka i 12 g tłuszczu. Za 1,63 USD za porcję ten przepis pokrywa 19% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Allrecipes ma 15 fanów. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 55 minut. Mieszanka bułki tartej, soli i pieprzu, natki pietruszki i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak przepyszny. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał dobry wynik łyżeczkowy wynoszący 65%. Podobne przepisy obejmują Zapiekanka z kurczakiem babci, Zupa z kurczaka jest lepsza niż mojej babci i Zapiekanka z kurczakiem babci.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (375 stopni F).
W płytkiej misce ubij jajko solą, pieprzem i 1 łyżeczką czosnku w proszku. W osobnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą z 1 łyżeczką sproszkowanego czosnku i parmezanem. Odłożyć na bok.
Wymieszaj roztopione masło i sok z cytryny.
Wlać około 2/3 mieszanki masła na dno naczynia do pieczenia o wymiarach 9 x 13 cali. Przechyl patelnię, aby pokryć dno.
Rozłóż grzyby równą warstwą na dnie naczynia. Zanurzaj każdą pierś z kurczaka w mieszance jajecznej, a następnie w mieszance bułki tartej.
Ułożyć na wierzchu grzybów.
Kurczaka posmaruj pozostałym masłem i posyp natką pietruszki.
Piec bez przykrycia przez 45 minut w nagrzanym piekarniku, aż kurczak będzie złocistobrązowy, a soki będą klarowne.