Tradycyjne nordyckie jedzenie

Region nordycki obejmuje kraje Danii, Finlandii, Islandii, Norwegii i Szwecji i jest prawdopodobnie najbardziej znany z marynowanych śledzi i klopsików, którymi cieszą się ludzie na całym świecie. Jednak w skandynawskim jedzeniu ludzie mogą cieszyć się znacznie więcej. W tym artykule znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o tradycyjnym skandynawskim jedzeniu.

Marynowane śledzie

Wycieczka do regionu nordyckiego nie byłaby kompletna bez spróbowania marynowanego śledzia, który jest jednym z najbardziej znanych tradycyjnych nordyckich produktów spożywczych. Marynowany śledź jest spożywany przez cały rok; jednak jest szczególnie popularny w okresie świątecznym.

Marynowane śledzie można podawać w następujący sposób:

  • Sursild — popularne w okresie świątecznym
  • Glassmestersild
  • Tomatsild - Śledź w sosie pomidorowym
  • Rommesild - Śledź w śmietanie
  • Sennepssild - Śledź w musztardzie
  • Kryddersild - Śledź w przyprawach.

Śledź marynowany w regionie nordyckim jest zwykle mniej ostry niż śledź marynowany z innych krajów europejskich, ponieważ marynowana solanka jest słodsza.

klopsy

Klopsiki to kolejna popularna tradycyjna nordycka potrawa. Jego popularność wzrosła na całym świecie, częściowo ze względu na to, że klopsiki są podstawą w restauracjach IKEA na całym świecie. Nordyckie klopsiki mogą być wykonane z wieprzowiny, wołowiny, cielęciny lub dowolnej kombinacji tych trzech; jednak różne kraje skandynawskie używają różnych odmian. W Szwecji do klopsików tradycyjnie używa się wieprzowiny i wołowiny. W Norwegii do klopsików używa się głównie wołowiny, aw Danii do klopsików często stosuje się mieszankę wieprzowiny i cielęciny.

W Danii gotowane klopsiki są klasycznym komfortowym jedzeniem podawanym z sosem curry lub z selerem. Nawet rozmiar tradycyjnych nordyckich klopsików różni się w zależności od narodów nordyckich. W Szwecji tradycyjne klopsiki są niewielkie, podczas gdy w Norwegii są większe.

W Skandynawii klopsiki często podaje się z gotowanymi lub puree ziemniaczanymi. Dżem z borówki brusznicy (podobny do sosu żurawinowego) to świetne uzupełnienie nordyckich klopsików. Wszelkie resztki klopsików można dodać do kanapek na doskonały lunch.

Smorgasbord

Smorgasbord to zestaw małych dań na ciepło i zimno. Tradycyjnie szwedzki stół zaczyna się od ryb, następnie na wędliny, potem na ciepłe dania, a na końcu ser. Odwiedzając region skandynawski, jeśli zaoferowano ci szwedzki stół, powinieneś poświęcić dużo czasu, ponieważ tradycyjny lunch w formie szwedzkiego stołu może zająć kilka godzin.

Dania, które składają się na szwedzki stół, nie są ustawione, więc można znaleźć dużą różnorodność. Istnieje jednak kilka tradycyjnych skandynawskich potraw, które są częściej używane.

Łosoś

Ogólnie rzecz biorąc, ryby są niezwykle popularne w regionie nordyckim, ze względu na obfite zasoby w okolicznych wodach. Łosoś nie jest wyjątkiem od tej reguły, a łosoś skandynawski znany na całym świecie ze swojego luksusowego smaku i mocnego pomarańczowego koloru. W Skandynawii łosoś jest często peklowany lub wędzony. Gravadlax to słynna tradycyjna nordycka żywność, którą jest łosoś marynowany w koperku.

Rak

W sierpniu kraje nordyckie świętują raki. Ludzie organizują duże imprezy i jedzą miski z rakami, które popija się aquavitem (silnym szwedzkim duchem). Tradycja ta rozpoczęła się w Szwecji, ponieważ zbiory raków ograniczono do późnego lata.

Dziś zbiory raków nie ograniczają się już do późnego lata, jednak tradycyjne imprezy rakowe są nadal celebracją kultury nordyckiej. Tradycyjne piosenki do picia (zwane snapsvisa) są często śpiewane podczas imprez rakowych.

Wieprzowina

Wieprzowina jest niezwykle popularnym i ważnym mięsem w południowej Skandynawii. Jednym z rodzajów wieprzowiny jest Flaeskesteg, który jest pieczoną wieprzowiną i jest spożywany z ciężkim i gęstym sosem oraz karmelizowanymi ziemniakami. Flaeskesteg to duńska wersja brytyjskiego obiadu z rostbefu. Duńskie rodziny cieszą się również dużą popularnością na obiad Flaeskesteg w Boże Narodzenie.

Słodkie Przysmaki

Kuchnia nordycka to nie tylko mięso i ryby, tradycyjna kuchnia nordycka obejmuje również szeroką gamę słodkich przysmaków. Pieczenie nordyckie staje się coraz bardziej popularne w całej Europie i na świecie.

Bułeczki cynamonowe są niezwykle popularne w Skandynawii. Tradycyjnie nazywane Kanelbullar, można je jeść przez cały dzień, ale często spożywa się je z kawą. Tradycyjne nordyckie jedzenie w Szwecji to kladdkaka, czyli lepkie ciasto czekoladowe, uwielbiane przez miejscowych i odwiedzających Szwecję.

Podsumowując

W całym regionie nordyckim jest wiele wspaniałych potraw do odkrycia, więc bez względu na upodobania, podczas następnej wizyty z pewnością znajdziesz coś dla siebie.