Sos Pomidorowy / Masło
Przyprawiony dżem pomidorowy / masło może być dobrym przepisem na rozszerzenie repertuaru przypraw. Na 1,43 zł za porcję, ten przepis okładki 7% twoje codzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 642 kalorie, 2G białka, oraz 0g tłuszczu. Przepis ten służy 6. Ten przepis od Allrecipes ma 10 fanów. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowy, przyjazny dla fodmap i wegański dieta. Jeśli masz słoiki konserwowe, mielone ziele angielskie, mielony cynamon i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 9 godzin i 20 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na wynik 32%. Ten wynik nie jest tak wielki. Spróbuj Słodki i pikantny dżem pomidorowy, Dżem Pomidorowo-Wiśniowy Small Batch, oraz Crostini czosnkowe z Brie i słodko-pikantnym dżemem pomidorowym podobnych receptur.
Instrukcje
Pomidory umieścić w rondlu z pokrywką i dusić na średnim ogniu, często mieszając, przez 10 minut. Wymieszaj skórkę z cytryny, ziele angielskie, cynamon, goździki, sok z cytryny i pektynę z pomidorami.
Umieść rondel na dużym ogniu. Stale mieszając, doprowadzić mieszaninę pomidorów do wrzenia; natychmiast po zagotowaniu wymieszać cukier z mieszaniną pomidorów i powrócić do pełnego wrzenia. Pozostaw do gotowania w pełnym wrzenia przez 1 minutę, mieszając.
Usunąć z ognia i usunąć pianę z powierzchni mieszaniny.
Sterylizować słoiki i pokrywki we wrzącej wodzie przez co najmniej 5 minut. Zapakuj dżem pomidorowy do gorących, wysterylizowanych słoików, napełniając słoiki do 1/2 cala od góry. Uruchom nóż lub cienką szpatułkę wokół wnętrzności słoików po ich napełnieniu, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Przetrzyj brzegi słoików wilgotnym ręcznikiem papierowym, aby usunąć resztki jedzenia. Góra z pokrywkami i przykręcić pierścienie.
Umieść stojak na dnie dużego zasobnika i napełnij do połowy wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie ostrożnie obniżyć słoiki do garnka za pomocą uchwytu. Pozostaw 2-calową przestrzeń między słoikami.
W razie potrzeby wlać więcej wrzącej wody, aż poziom wody znajdzie się co najmniej 1 cal powyżej szczytów słoików. Doprowadzić wodę do pełnego wrzenia, przykryć garnek i przetwarzać przez 5 minut.
Wyjąć słoiki z zasobnika i umieścić kilka centymetrów od siebie na powierzchni pokrytej tkaniną lub drewnem; pozostawić do ostygnięcia lub na noc. Sprawdzić uszczelnienie, naciskając palcem górną część każdej pokrywy (wieczko nie powinno w ogóle przesuwać się w górę ani w dół).