Ryż i groszek: Risi e Bisi
Przepis ryż i groszek: można zrobić Risi e Bisi w około 1 godzinę. Ten przepis serwuje 4 i kosztuje 7,5 USD za porcję. To danie główne ma 2029 kalorii, 110g białka, oraz 120g tłuszczu na porcję. Ten przepis z Foodnetwork wymaga szalotki, masła, marchwi i selera. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Jest to dobra opcja, jeśli śledzisz bezglutenowe dieta. Z łyżką wynik 85%, to danie jest wyjątkowe. Risi E Bisi (ryż i groszek), Risi e Bisi, włoski ryż i groszek, oraz Risi e Bisi, włoski ryż i groszek są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Umieść oliwę z oliwek, szalotkę, seler i prosciutto na głębokiej patelni o średnicy od 12 do 14 cali i umieść na średnim ogniu. Gotuj do miękkości, ale nie zrumienienia, około 8 do 10 minut.
Dodaj ryż i mieszaj na średnim ogniu przez 2 minuty, aż ryż stanie się prawie nieprzezroczysty.
Dodaj wywar z kurczaka, aby przykryć ryż i podgrzej do wysokiej. Ponieważ poziom wywaru spada poniżej poziomu ryżu, kontynuuj dodawanie wywaru, po 1 kadzi na raz,aby ryż był przykryty. Podczas tej procedury stale mieszaj ryż.
Posmakuj ryżu po 15 minutach: nadal powinien być twardy.
Dodaj groszek i kontynuuj gotowanie, aż ryż będzie miękki i kremowy, ale nadal "al dente". Ryż powinien być nadal dość mokry, ale nie pływać.
Zdjąć z ognia i dodać masło i ser. Dostosuj do przypraw i podawaj natychmiast.
W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzej olej na dużym ogniu, aż do wędzenia.
Dodaj wszystkie części kurczaka i zrumień, mieszając, aby uniknąć przypalenia.
Dodaj marchewki, cebulę i seler do garnka i gotuj, aż będą miękkie i zrumienione. Włóż kurczaka do garnka i dodaj 6 litrów wody, koncentrat pomidorowy, ziarna pieprzu i pietruszkę. Wymieszaj drewnianą łyżką, aby usunąć z dna patelni zrumienione kawałki kurczaka i warzyw. Doprowadzić prawie do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż zmniejszy się o połowę, około 2 godzin, od czasu do czasu usuwając nadmiar tłuszczu.
Zdejmij z ognia, odcedź i dociśnij ciała stałe dnem kadzi, aby wydobyć wszystkie płyny. Wymieszaj wywar, aby ułatwić chłodzenie i odstaw na bok. Przechowywać w lodówce w małych pojemnikach do tygodnia lub zamrażać do miesiąca.