Ryż Basmati z czarnym kardamonem i limonką
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przystawki, więc spróbuj ryżu Basmati z czarnym kardamonem i limonką. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy i wegański przepis ma 372 kalorie, 6G białka, oraz 13g tłuszczu na porcję. Na 87 centów za porcję, ten przepis okładki 13% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 6. Ten przepis od Serious Eats ma fanów 10. Udaj się do sklepu i odbierz chiles, sok z limonki, ryż długoziarnisty i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 57%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Kurczak i ryż Basmati Pilau z szafranem, szpinakiem i kardamonem, Pikantny kokosowy Kurczak curry miski z kardamonem ryż Basmati, oraz Cilantro-Limonkowy Ryż Basmati dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzać duży garnek na średniej wysokości, a następnie dodać olej. Kiedy zaczyna migotać, dodać chiles i czarne strąki kardamonu i mieszać stale aż pachnące, około minuty.
Dodać ryż i wymieszać tak, aby olej pokrył każde ziarno. Często zeskrobuj dno patelni, aby zapobiec przywieraniu, ponieważ ryż wydziela dużo skrobi. Gdy krawędzie ziaren stały się półprzezroczyste, a centra są mlecznobiałe, dodaj wodę, zagotuj i przykryj, obracając ciepło do medium.
Po 25 minutach pozostaw pokrywkę i sprawdź ryż. W zależności od soczystości cebuli i pragnienia ryżu, może trzeba dodać trochę wody lub pozostawić nadmiar odparować.
Dodaj sól do smaku, poluzuj przyklejony ryż z dna patelni i dodaj sok z limonki.
Niech ryż ostygnie lekko przed podaniem.