Pikantny kurczak Sambal i krewetki
Nigdy nie można mieć zbyt wiele przepisów dania głównego, więc dać pikantny kurczak Sambal i krewetki spróbować. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 65g białka, 27 g tłuszczu, oraz w sumie 787 kalorii. Ten przepis służy 3 i kosztuje $6.59 za porcję. Przepis ten zachwycił 57 osób. Udaj się do sklepu i odbierz do 5 tajskich Chili, Chili, soli i kilku innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć cukier palmowy, możesz podążać za tym daniem głównym z Halloween Wyciąć Ciasteczka Cukru jako deser. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 88%. Ten wynik jest super. Podobne przepisy to Kurczak i ziemniaki Napoleon z pikantnym sosem pomidorowym Sambal, Pikantny Sos Smażony Sambal, oraz Jawajski i Nonya Sambal, oraz smażony ryż z Sambal.
Instrukcje
Suche chili moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut; odcedzić.
Umieść w robocie kuchennym z tajskim ptasim Chilli, szalotką, czosnkiem, galangalem (lub imbirem), 2 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżeczką soli. Impuls do cienkiej, ale nie całkowicie gładkiej pasty, 6 do 10 impulsów.
Umieść kurczaka i krewetki w średniej misce i wrzucić z 2 mieszanki chili łyżki stołowe. Przykryć i schłodzić przez 1 godzinę.
Rozgrzać pozostały olej w woku lub 12-calową patelnię nonstick na średnim ogniu.
Dodaj pozostałą mieszaninę sambal i belachan (jeśli używasz) i gotuj, mieszając, aż Sambal zmięknie, złocisty i zgęstnieje, około 5 minut (patrz uwaga powyżej). Wymieszać z tamaryndowcem i cukrem palmowym.
Dodaj kurczaka na patelnię. Zwiększyć ogień do średnio-wysokiej i gotować, mieszając, przez 2 minuty.
Dodaj krewetki i wszelkie nagromadzone soki do patelni. Nadal gotować, mieszając, aż zarówno kurczak i krewetki są gotowane przez, krawędzie są karmelizowane, i mieszanka Sambal jest głęboki złoty, 2 do 4 minut więcej. Doprawić do smaku solą.
Podawać z ryżem na parze.