Pieczony indyk z sosem z białego wina-szałwia
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na dania główne, więc spróbuj pieczonego indyka z sosem z białego wina i szałwii. Ten przepis służy 12. Na 1,86 zł za porcję, ten przepis okładki 32% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 76g białka, 24g tłuszczu, oraz w sumie 629 kalorii. Ten przepis z moich przepisów ma 1 fanów. To będzie hit w Twoim Święto Dziękczynienia wydarzenie. Mieszanka śmietany do ubijania, ozdoby: gałązki szałwii, pieprz i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Aby użyć pieprzu można śledzić to danie główne z Łatwy Deser Miętowy jako deser. Ogólnie ten przepis zarabia spoonacular wynik 61%. Spróbuj Linguine z indykiem i białym winem-sos czosnkowy, Pieczony łosoś w sosie z białego wina, oraz Pieczony łosoś w sosie z białego wina dla podobnych receptur.
Instrukcje
Połącz pierwsze 3 składniki w misce.
Usunąć podroby i szyję z indyka; rezerwy na inne zastosowania. Spłucz dokładnie indyka zimną wodą.
Dobrze spuścić jamę ciała; osuszyć. Rub 1 szklankę mieszaniny soli nad indykiem i wewnątrz jamy ciała i szyi.
Wlać 1 galon wody do czystej 28-litrowej chłodnicy. Pozostałą mieszaninę soli wymieszać z wodą do rozpuszczenia.
Włożyć indyka, od strony piersi w dół, do wody.
Pozostałą wodę zalać lodem. Zamknij chłodnik i moczyć indyka 12 godzin.
Wyjąć indyka z solanki, wyrzucając solankę i nierozpuszczony lód. Spłucz indyka przez kilka minut lub do momentu, aż znikną wszystkie ślady soli; odcedzić i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Umieścić indyka, od strony piersi w dół, na desce do krojenia. Za pomocą ciężkich nożyc kuchennych Usuń kręgosłup, przecinając każdą stronę Kości. Otworzyć tył indyka; przeciąć kość piersiową ostrym nożem, rozszczepiając kość piersiową całkowicie na pół, ale pozostawiając skórę piersi i ciało nienaruszone. Obróć indyka, bok piersi do góry i mocno dociśnij pięty rąk, aby spłaszczyć.
Umieścić indyka, pierś do góry, na stojaku w dużej patelni do pieczenia. Skrzydełka pod spodem i dociśnij do piersi indyka, aby jak najbardziej spłaszczyć. Obróć nogi do wewnątrz, umieszczając kolana przy piersiach.
Umyj lub natrzyj indyka oliwą z oliwek.
Piecz, nieosłonięty, w temperaturze 450 przez 1 godzinę i 40 minut lub aż termometr do mięsa włożony w udo osiągnie 18
Wyjąć indyka na deskę do rzeźbienia, zastrzegając kapiele w patelni do pieczenia. Przykryj indyka folią aluminiową; pozostaw 15 minut.
W międzyczasie przygotuj sos.
Umieść patelnię na 2 palnikach z płytą kuchenną.
Mąkę ubić na gładką masę. Stopniowo ubijaj wino na krople. Doprowadzić do dusić na średnim ogniu; gotować, ubijając stale, 5 minut lub aż sos zgęstnieje. Wymieszać z szałwii, pieprz, i ubijania śmietany; dusić 2 minuty lub do pożądanej konsystencji.
Nogi i uda wyrzeźbić z indyka i ułożyć na półmisku. Każdą połowę piersi indyka wyrzeźbić z indyka w 1 całości.
Połówki piersi pokroić w poprzek na plasterki. Ułóż plasterki piersi na półmisku.
Dekorować, w razie potrzeby.
Uwaga: używanie chłodnicy do solanki ptaka uwalnia lodówkę dla wszystkich innych świątecznych potraw.
Solenie oznacza moczenie w silnym roztworze słonej wody. Korzyści z solenia są wielorakie.
* Słone moczenie zapewnia miękkość mięsa piersi, więc nawet jeśli przegotuje się o 10 stopni, pozostaje wilgotne.
* Mięso solonego ptaka smakuje przyjemnie przyprawione, co eliminuje potrzebę sezonowania przed i po pieczeniu.
* Ponieważ Indyk siedzi na noc w wannie z osoloną wodą, solenie zapewnia również, że wszystkie części Indyka są w tej samej temperaturze. To jest dobre ubezpieczenie, jeśli pieczesz wcześniej zamrożonego ptaka.
* Mięso indycze wchłania wodę podczas procesu solenia. Woda jest przewodnikiem ciepła i dlatego przyspiesza gotowanie. Przetestowaliśmy tę teorię i odkryliśmy, że rzeczywiście, solony ptak gotuje szybciej niż niewłókniony o około 30 minut.