Kapon pieczony z cytryną i tymiankiem
Need a danie główne bezglutenowe i przyjazne fodmap? Pieczony Capon z cytryną i tymiankiem może być niesamowity przepis, aby spróbować. Ten przepis służy 8. Jedna porcja zawiera 802 kalorie, 57g białka, oraz 60 g tłuszczu. Na 2,64 zł za porcję, ten przepis okładki 31% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Udaj się do sklepu i odbierz wodę, sól, galaretkę z czerwonych porzeczek i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć sól można śledzić to danie główne z Przepis Na Jabłko jako deser. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 64%. Ten wynik jest całkiem niezły. Spróbuj Capon pieczony z Chile-Cilantro Rub i pieczoną marchewką, Pieczony kurczak z cytryną i tymiankiem, oraz Pieczony kurczak z czosnkiem, cytryną i tymiankiem dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 191°.
Wypłukać kapon wewnątrz i na zewnątrz i wyrzucić nadmiar tłuszczu z jamy. Pat capon osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Umieścić w dużej patelni do pieczenia i odstawić w temperaturze pokojowej 20 minut.
Gdy capon stoi, wymieszać masło, skórka, tymianek, sól, i pieprz w małej misce.
Obróć kapon, aby Jama szyi była najbliżej Ciebie. Aby rozluźnić skórę piersi, podnieś klapkę szyi i delikatnie pracuj palcami między skórą a ciałem, uważając, aby nie rozerwać skóry. Przesuń palce w dół piersi i wzdłuż obu stron aż do ud. Połowę masy masła równomiernie umieścić pod skórą każdej piersi, a następnie wcierać na zewnątrz kaponu, aby równomiernie rozprowadzić.
Umieścić 6 klinów cytrynowych w jamie ptaka i związać nogi sznurkiem.
Piecz capon w środku piekarnika, fastrygując sokami z patelni co 30 minut, 1 1/2 godziny. Większość tłuszczu z patelni, a następnie dodać pozostałe 10 klinów cytryny do patelni, podrzucając sokami z patelni. Kontynuuj pieczenie capon, fastrygowanie co 15 minut, aż termometr włożony 2 cale w mięsistą część uda (nie dotykać kości) rejestruje 77°, o 45 minut więcej.
Przechyl kapon na patelni, aby wylać soki w jamie, a następnie przenieś kapon i kliny cytrynowe na talerz do rzeźbienia i odstaw 20 do 30 minut przed rzeźbieniem. Nie czyścić patelni.
Odtłuścić tłuszcz z soków z patelni i rozgrzać patelnię przez 2 palniki.
Dodaj wodę i galaretkę i deglaze patelni przez gotowanie na umiarkowanie wysokim ogniu, mieszając i skrobanie się brązowe kawałki, 1 minutę. Nadal gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zmniejszy się do około 1 szklanki, około 5 minut. Doprawić sosem solą i pieprzem, a następnie przelać przez sito o drobnych oczkach do miski.
Pokroić capon i podawać z sosem.