Indyk z jabłkiem i szałwią
Jabłko i szałwia Indyk może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Ten przepis sprawia, że 10 porcji z 865 kalorii, 99g białka, oraz 38 g tłuszczu każdy. Na 2,53 zł za porcję, ten przepis okładki 38% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 5 godzin i 10 minut. Tylko kilka osób zrobiło ten przepis, a 1 powiedziałby, że trafił na miejsce. Udaj się do sklepu i odbierz pomarańczę, gałkę muszkatołową, liście szałwii i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 70%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Szałwia i jabłko Burgery z indyka, Jabłko-Szałwia Pieczony Indyk, oraz SOS Jabłkowo-Szałwiowy Z Indyka dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzać piekarnik do 500 stopni F.
Wyjąć indyka z lodówki i niech się do temperatury pokojowej biały piekarnik nagrzewa, o 30 do 45 minut. Odrzuć podroby i zarezerwuj szyję. Wypłukać jamę indyka i osuszyć ręcznikami papierowymi. Natrzeć indyka 2 łyżkami oleju roślinnego, obficie doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Włóż liście szałwii pod skórę. Doprawić jamę solą i pieprzem, wycisnąć 1/2 pomarańczy na cały ptak, a drugą połowę włożyć do jamy wraz z czosnkiem.
Ułóż indyka w dużej patelni do pieczenia i piecz, aż skóra będzie złotobrązowa, około 20 do 30 minut.
Włożyć do miski karkówkę, cebulę i jabłka i wymieszać z pozostałą 1 łyżką oleju roślinnego. Dobrze doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 350 stopni F i dodaj jabłka, cebulę i karkówkę z indyka do patelni. Podlewać patelnią co około 45 minut. Piecz indyka, aż temperatura wewnętrzna uda osiągnie 160 stopni F na termometrze natychmiastowego odczytu.
Wyjąć z piekarnika na deskę do krojenia i pozostawić odkryte, co najmniej 30 minut, podczas przygotowywania sosu.
Jabłka i cebulę wyjąć na półmisek. Pokrój indyka i ułóż na półmisku.
Masło rozpuścić w średnim rondlu na średnim ogniu. Gdy się spieni, ubić mąkę, aż będzie gładka. Gotować, aż mąka traci swój surowy smak i zamienia kolor orzeszków ziemnych, o 3 do 5 protokół.
Ubić bulion z kurczaka, aż mieszanina będzie gładka. Doprowadzić do gotowania na wolnym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień do niskiego i gotować, aż stanie się jasny kolor opalenizny.
W międzyczasie wyjąć indyka z patelni i odstawić na odpoczynek. Wyrzucić wszystkie z wyjątkiem 1 łyżki kapieli z patelni.
Umieść patelnię na płycie kuchennej na średnim ogniu. Gdy soki na patelni są gorące, dodaj liście szałwii i smaż do pachnącego, około 1 minuty.
Dodaj duży plusk soku jabłkowego i zeskrobać rumiane kawałki na dnie patelni.
Przelej ten płyn do zagęszczonej mieszaniny bulionu z kurczaka i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Trzepaczka do połączenia. Doprowadzić do gotowania na wolnym ogniu i gotować przez kilka minut, aż gęste i kremowe, o 3 do 5 protokół.
Podawać z indykiem i dodatkami.