Indyk Szkliwiony Żurawiną
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na danie główne,więc spróbuj indyka z żurawiną. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy przepis ma 664 kalorie, 72g białka, oraz 30 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 12 i kosztuje $2.07 za porcję. 13 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godziny i 10 minut. Mieszanka porów, sok pomarańczowy, sos żurawinowy w galaretce i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Aby wykorzystać pomarańcze, można śledzić to danie główne z Krem miodowy z krewnymi pomarańczami i kandyzowaną cytryną jako deser. Ogólnie ten przepis zarabia niesamowity spoonacular wynik 81%. Podobne przepisy to Indyk szkliwiony żurawiną z farszem żurawinowo-kukurydzianym, Pierś Z Indyka Szkliwiona Żurawiną, oraz Indyk Szkliwiony Żurawinowo-Pomarańczowy.
Instrukcje
Zobacz jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 450 stopni F.
Wyjąć podroby i szyję z indyka i spłukać wewnątrz i na zewnątrz zimną wodą. Osuszyć ręcznikami papierowymi; odstawić.
W małej misce połącz zmiękczone masło, 1 łyżkę drobnych ziół, rozgnieciony czosnek, 2 łyżki marmolady i płatki cebuli. Użyj widelca, aby wymieszać razem, aż do dobrego połączenia.
W małej misce połącz przyprawę do drobiu, 1 łyżkę drobnych ziół, sól i pieprz.
Użyj dłoni, aby ostrożnie rozluźnić skórę wokół całego ptaka. Połowę masy masła wyłożyć pod skórkę całego indyka. Pozostałe masło natrzeć na zewnątrz skóry i doprawić mieszanką przypraw do drobiu wewnątrz i na zewnątrz. Napełnij wnętrze indyka pomarańczami i porami. (Kratownica w razie potrzeby.)
Do płytkiej patelni dodać resztki pomarańczy i pora, wlać bulion i odstawić. Włóż termometr pop-up pod kątem około 3 cali w dół od jamy szyi i 2 cali od mostka, w najgrubszej części piersi.
Ułożyć pierś z indyka na półce nad warzywami na patelni.
Umieścić w piekarniku i zmniejszyć temperaturę do 325 stopni F.
Połączyć sok pomarańczowy, Pozostałe marmolady, galaretki żurawiny, i pozostałe drobne zioła w małym rondlu i gotować na wolnym ogniu, aż galaretka topi. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje, około 15 minut; utrzymuj ciepło.
Po gotowaniu indyka przez 2 godziny pędzel na mieszaninie glazury. Gdy termometr wyskoczy lub do momentu natychmiastowego odczytu termometru włożonego do uda rejestruje 180 stopni F, łącznie około 3 godzin.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw indyka na 15 minut przed rzeźbieniem.