Dla wielu zielona żywność oznacza, że czujesz się dobrze jedząc, a duże sałatki i surowe lub gotowane warzywa zawierają rzeczy, których możemy jeść więcej i nie czuć się z tego powodu winni.
Po długiej mroźnej zimie jasne, nieskończone odcienie zieleni wiosną i latem są zawsze wielką radością. Z naukowego punktu widzenia chlorofil jest zielonym pigmentem, który pochłania najwięcej energii ze światła słonecznego w roślinach i drzewach. Kiedy prezentujemy świeży zielony talerz letnich liści sałaty, konsumujemy tę cudowną świeżość, nieporównywalną z innymi kolorowymi rodzajami żywności.
Zieleń od dawna kojarzona jest z bogactwem i handlem, gdy rozważamy klasyczne historie Europy. Jest to również związane z ideą bujnej roślinności, która zawsze reprezentowała raj. Biorąc pod uwagę roczne opady i rozległe łąki w Irlandii, nie jest zaskoczeniem, że jest to kolor kultury gaelickiej i irlandzkiej. Nie zapomnij więc uczcić Dnia Świętego Patryka, dodając tyle zielonych potraw, ile tylko zdołasz wymyślić.
Jeśli chodzi o język, rdzeń słowa zielony pochodzi od średnioangielskiego słowa „grene”, które językowo łączy się zarówno z trawą, jak iz uprawą.
Skorzystaj więc z naszych 12 pomysłów na zielone jedzenie i świętuj ten najwspanialszy kolor w swoich kuchniach!