12 pomysłów na zieloną żywność

Zielony reprezentuje dla nas tak wiele istotnych elementów życia, że zawsze jest bardzo ważną częścią wspaniałej kuchni. Zjedz zieleninę, bo nie będziesz miał deseru, tak często mówiono dzieciom pewnego pokolenia. To była dobra rada, ponieważ instrukcja była jasna, że zielone warzywa są zdrowe i dostarczą składników odżywczych zarówno młodym, jak i starszym.

Dla wielu zielona żywność oznacza, że czujesz się dobrze jedząc, a duże sałatki i surowe lub gotowane warzywa zawierają rzeczy, których możemy jeść więcej i nie czuć się z tego powodu winni.

Po długiej mroźnej zimie jasne, nieskończone odcienie zieleni wiosną i latem są zawsze wielką radością. Z naukowego punktu widzenia chlorofil jest zielonym pigmentem, który pochłania najwięcej energii ze światła słonecznego w roślinach i drzewach. Kiedy prezentujemy świeży zielony talerz letnich liści sałaty, konsumujemy tę cudowną świeżość, nieporównywalną z innymi kolorowymi rodzajami żywności.

Zieleń od dawna kojarzona jest z bogactwem i handlem, gdy rozważamy klasyczne historie Europy. Jest to również związane z ideą bujnej roślinności, która zawsze reprezentowała raj. Biorąc pod uwagę roczne opady i rozległe łąki w Irlandii, nie jest zaskoczeniem, że jest to kolor kultury gaelickiej i irlandzkiej. Nie zapomnij więc uczcić Dnia Świętego Patryka, dodając tyle zielonych potraw, ile tylko zdołasz wymyślić.

Jeśli chodzi o język, rdzeń słowa zielony pochodzi od średnioangielskiego słowa „grene”, które językowo łączy się zarówno z trawą, jak iz uprawą.

Skorzystaj więc z naszych 12 pomysłów na zielone jedzenie i świętuj ten najwspanialszy kolor w swoich kuchniach!