Gnocchi z żurawiną i ricottą z sosem z brązowego masła
Zapomnij o wychodzeniu na miasto i zamawianiu jedzenia na wynos za każdym razem, gdy masz ochotę na śródziemnomorskie jedzenie. Spróbuj zrobić w domu gnocchi z żurawiną i ricottą z sosem z brązowego masła. Za 1,15 USD za porcję ten przepis pokrywa 14% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 8 osobom. Jedna porcja tego dania zawiera około 12 g białka, 33 g tłuszczu i łącznie 436 kalorii. Jeśli masz pod ręką mąkę, szałwię, orzechy włoskie i kilka innych składników, możesz to zrobić. 2 osoby przygotowały ten przepis i zrobią go jeszcze raz. Świetnie sprawdza się jako danie główne. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 35 minut. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał niezbyt imponujący wynik łyżką wynoszący 39%. Gnocchi z dyniową ricottą i brązowym masłem waniliowym, Gnocchi z sosem z brązowego masła cytrynowo-szałwiowego i Gnocchi z buraków ze stekiem i sosem z brązowego masła są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Drobno posiekaj 1/4 szklanki żurawiny. W dużej misce wymieszaj ser ricotta, mąkę, parmezan, jajko, 1/2 łyżeczki soli i posiekaną żurawinę; mieszaj, aż się zmiksuje. Na lekko posypanej mąką powierzchni zagniataj 10-12 razy, tworząc miękkie ciasto. Przykryj i odstaw na 10 minut.
Ciasto podzielić na cztery części. Na posypanej mąką powierzchni zwiń każdą porcję w linę o grubości 3/4 cala; pocięty na 3/4 cala. sztuki. Dociśnij i zwiń każdy kawałek lekko posypanym mąką widelcem.
W holenderskim piekarniku zagotuj wodę. Gotuj gnocchi partiami przez 30–60 sekund lub do momentu, aż wypłyną.
Wyjmij łyżką cedzakową; trzymaj się ciepło.
W dużym, ciężkim rondlu gotuj masło na średnim ogniu przez 5 minut.
Dodaj szałwię; smaż jeszcze 3-5 minut lub do momentu, aż masło stanie się złotobrązowe, od czasu do czasu mieszając. Wymieszaj orzechy włoskie, biały pieprz, pozostałą żurawinę i sól.
Dodaj gnocchi; delikatnie wymieszać do pokrycia.
Polecane wino: Chianti, Verdicchio, Trebbiano
Gnocchi bardzo dobrze komponuje się z Chianti, Verdicchio i Trebbiano. Włosi znają się na jedzeniu i znają się na winie. Trebbiano i Verdicchio to włoskie wina białe, które dobrze komponują się z rybami i białym mięsem, natomiast Chianti to świetne włoskie czerwone wino do cięższych, odważniejszych dań. Cecchi Chianti Classico z oceną 4 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 19 dolarów za butelkę.
Klasyczne Cecchi Chianti
Chianti Classico to flagowe wino rodziny Cecchi. Wino charakteryzuje się intensywną, rubinową barwą, która z wiekiem przechodzi w granitową. Na podniebieniu harmonizuje z wytrawnym, pełnym smakiem. W nosie pełne, bogate i winne, charakteryzujące się nutami fiołków.