Espresso Flan
Espresso Flan to bezglutenowe i wegetariańskie deser. Jedna porcja zawiera 664 kalorie, 8G białka, oraz 40 g tłuszczu. Ten przepis służy 6 i kosztuje 91 centów za porcję. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jeśli masz pod ręką cukier, żółtka, espresso i kilka innych składników, możesz to zrobić. Ten przepis jest typowy dla kuchni europejskiej. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 9 godzin i 15 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 17%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Flan de Arroz con Leche (ryż Pudding Flan), My Simple Custard Flan (Filipino Leche Flan), oraz Flan z guawanem i serem (Flan de Guayaba y Queso) dla podobnych receptur.
Instrukcje
W dużej misce ubij razem jajko i żółtka. Podczas ubijania dodawać powoli cukier aż do całkowitego rozpuszczenia.
Dodaj wanilię, śmietanę, mleko i sól i kontynuuj ubijanie. Aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w mieszaninie, przenieś do dużej miski przez drobny sitko.
Na dnie 6 (1/2 szklanki) ramekinów (małych ceramicznych kubków budyniowych) umieść około 1 1/2 łyżeczki karmelu. Gdy wszystkie 6 ramekinów ma karmel na dole, posmaruj każdy spód i bok roztopionym masłem, aby zabezpieczyć flan, a jednocześnie pozwolić na łatwe usunięcie. Napełnić każdą ramekinę mieszaniną flanów, powoli, aby uniknąć pęcherzyków powietrza, aż do wypełnienia około 2/3.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Umieść prawie pełne ramekiny w płytkiej patelni do pieczenia, a następnie napełnij patelnię wrzącą wodą. Kąpiel w gorącej wodzie pozwoli filiżanki flan gotować równomiernie w piekarniku. Tuż przed umieszczeniem patelni w piekarniku, każdy ramekin polać łyżką gorącego espresso.
Wyjmując patelnię z piekarnika, pozostaw ramekiny na chłodzenie w oryginalnej łaźni wodnej, na noc, jeśli to konieczne.
Przed podaniem umieść ramekiny w innej płytkiej patelni z ciepłą wodą, aby poluzować krem. Rozłóż cienki nóż wokół wewnętrznej krawędzi kubka, aby jeszcze bardziej poluzować, umieść talerz na ramekinie i odwróć na talerz, aby podać.
W rozgrzanym rondlu na średnim ogniu wlać wodę i zagotować.
Dodać cukier i wymieszać, aż karmel zbrązowieje (około 4 minut).
Wyjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na około 2 do 3 minut.