Chleb z porem i orzechami
Chleb z pora i orzecha włoskiego jest wegańskie hor d ' oeuvre. Ten przepis służy 48. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 2G białka, 2G tłuszczu, oraz w sumie 75 kalorii. Na 12 centów za porcję, ten przepis okładki 3% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Tylko kilka osób zrobiło ten przepis, a 1 powiedziałby, że trafił na miejsce. Jeśli masz aktywne drożdże, liście oregano, pory i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 37%. Ten wynik nie jest zbyt dobry. Spróbuj Placki z porem i orzechami, Pizza z porem, ricottą i orzechami, oraz Risotto z porem, kapustą Sabaudią i orzechami dla podobnych receptur.
Instrukcje
W misce stojącego miksera lub innej dużej miski posypać drożdże 1 szklanką ciepłego (100 do 11
wody; odstawić do spienienia, około 10 minut.
Dodaj 1 1/4 szklanki zimnej wody, biga, 3 szklanki mąki chlebowej, mąki pełnoziarnistej i soli do mieszaniny drożdży. Beat z mocowania wiosła na niskiej prędkości, lub mieszać z ciężką łyżką, aż dobrze wymieszać. Stopniowo ubijać lub mieszać w 2 więcej szklanek mąki chlebowej, 1/2 szklanki na raz, aż mieszanina utworzy miękkie ciasto.
Przełącz na hak do ciasta i ubijaj na średniej prędkości, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i ciągnie czysto z boków miski, ale nadal jest lekko lepkie, 6 do 8 minut; lub zeskrobuj ciasto na lekko posypaną mąką deskę i wyrabiaj ręcznie, aż będzie gładkie i elastyczne, ale nadal lekko lepkie, 7 do 10 minut.
Dodać pory, orzechy i oregano i ubić hakiem ciasta lub ugniatać ręcznie, aż do włączenia (po wymieszaniu ręcznie, umieścić ciasto w misce).
Przykryć miskę folią; niech ciasto rośnie w temperaturze pokojowej, aż podwoi się, 2 do 2 1/2 godziny. Uderz ręką, aby wydalić powietrze.
Ponownie przykryć ciasto folią i odstawić ponownie do podwojenia, 1 do 1 1/2 godziny. Lub na powolny wzrost, schłodzić co najmniej 8 i do 12 godzin; odstawić do temperatury pokojowej, około 3 godzin.
Zeskrobać ciasto na dobrze posmarowaną mąką deskę i krótko zagnieść, aby wydalić powietrze. Podziel na pół. Lekko posypanymi mąką rękami Zbierz każdą połowę w kulkę, a następnie rozciągnij i podwiń krawędzie, aby uformować gładki owal z lekko zwężającymi się końcami (około 8 cali. długie i 4 w. szeroki w środku).
Ułóż bochenki na dobrze posmarowanej mąką powierzchni, lekko odkurz mąką, przykryj luźno folią i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż będą lekko spuchnięte i przytrzymaj odcisk palca po lekkim naciśnięciu, około 1 1/2 godziny.
Posypać 13-na 17-calowy blachy do pieczenia obficie z mąki kukurydzianej.
Przenieść bochenki, jeden po drugim, do arkusza, w odstępie od 2 do 3 cali. Za pomocą ostrego noża wykonaj trzy ukośne cięcia o głębokości 1 cala i odległości od 1 do 2 cali w poprzek bochenków.
Umieść arkusz na stojaku w dolnej trzeciej części pieca regularnego lub konwekcyjnego 450.
Lub, jeśli używasz kamienia do pieczenia, delikatnie przesuń krawędź blachy do pieczenia pokrytej mączką kukurydzianą pod jednym bochenkiem i podnieś ją na koniec blachy. Ukośnik zgodnie z kierunkiem powyżej, a następnie delikatnie przesuń bochenek na jedną stronę kamienia w piekarniku, pozostawiając miejsce na drugi Bochenek. Powtórz, aby ukroić i przenieść drugi Bochenek.
Spryskaj od 3 do 4 tryskaczy wody na podłogę lub boki piekarnika, uważając, aby nie natryskiwać w pobliżu elementu grzejnego lub żarówki, a następnie szybko zamknij drzwi.
Piec chleb, spryskując dwa razy więcej w odstępach 5-minutowych podczas pierwszych 10 minut pieczenia, aż skórka będzie dobrze rumiana, łącznie 35 do 45 minut.
Przelać bochenki do stelaża, aby ostygły przez co najmniej 1 godzinę. Przechowywać w papierowych torebkach w temperaturze pokojowej do 2 dni. Aby ponownie odsączyć skórkę, umieść bochenki bezpośrednio na stojaku w piekarniku 400 i piecz przez około 5 minut.
Biga: w misce posypać 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży ponad 1/4 szklanki ciepłego (100 do 11
Odstawić do spienienia, o 5 minut.
Dodaj 1/2 szklanki zimnej wody. Łyżką drewnianą wymieszaj 1 1/2 szklanki mąki chlebowej, aż mieszanina utworzy miękkie ciasto. Przykryć folią i schłodzić 12 do 24 godzin.
Odstawić do temperatury pokojowej przed użyciem, około 1 godziny.
Skrót: bez Big, nasze przepisy nadal produkują świetne bochenki. W podstawowym przepisie wystarczy zwiększyć drożdże o 1 1/4 łyżeczki, mąkę chlebową o 1 1/2 szklanki, a wodę o 3/4 szklanki.