Ulubiony szwedzki żytni
Nigdy nie można mieć zbyt wielu skandynawskich przepisów, więc wypróbuj Favorite Swedish Rye. Ten przepis jest dla 24 osób. Ta przystawka ma 291 kalorii , 5 g białka i 3 g tłuszczu na porcję. Za 27 centów za porcję ten przepis pokrywa 8% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowała ten przepis. Jest on dostarczany przez Taste of Home. Jeśli masz aktywne drożdże, złote rodzynki, brązowy cukier i kilka innych składników, możesz go zrobić. Od przygotowania do podania ten przepis zajmuje około 1 godziny i 10 minut . Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezmleczną . Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 37% , to danie jest raczej kiepskie. Podobne przepisy obejmują Pikantna zupa kalafiorowa z grzankami żytnimi z czosnkiem , Chleb żytni na zakwasie z kiełkami i Sałatka z soczewicy z jagodami żyta i suszonymi pomidorami .
Instrukcje
Rodzynki włożyć do małej miski. Zalać wrzącą wodą; odstawić na 5 minut.
W dużej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.
Dodaj brązowy cukier, melasę, tłuszcz, sól, mąkę żytnią i 4 szklanki mąki uniwersalnej. Ubijaj na średniej prędkości przez 3 minuty. Wymieszaj z pozostałą mąką, aby uzyskać miękkie ciasto (ciasto będzie lepkie).
Przenieś na posypaną mąką powierzchnię; ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 6-8 minut. Dodaj rodzynki.
Umieść w natłuszczonej misce, obracając raz, aby nasmarować wierzch. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość, około 1 godziny.
Zagnieć ciasto i uformuj trzy okrągłe bochenki.
Umieścić na natłuszczonych blachach do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, około 45 minut.
Piec w temperaturze 375° przez 25–30 minut lub do momentu, aż chleb będzie wydawał głuchy odgłos przy postukaniu w niego.
Przenieść na kratkę do ostygnięcia.