Stek z antrykotu z sosem BBQ balsamicznym
Stek z antrykotu z sosem balsamicznym BBQ to danie główne dla 4 osób. Jedna porcja zawiera 1149 kalorii , 65 g białka i 51 g tłuszczu . Za 7,9 dolara za porcję ten przepis pokrywa 45% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i kup proszek chili ancho, sos worcestershire, bagietkę i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. 57 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Walentynki będą jeszcze bardziej wyjątkowe z tym przepisem. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 2 godzin i 5 minut . Jest on dostarczany przez Foodnetwork. Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 89% , to danie jest niesamowite. Podobne przepisy to Stek z antrykotu w sosie grzybowym , Stek z antrykotu z sosem chimichurri i Azjatycki stek z antrykotu .
Instrukcje
Zobacz jak wykonać ten przepis.
Wlej ocet balsamiczny do małego rondla i zagotuj na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ocet zredukuje się do 1 szklanki. Odstaw.
Rozgrzej 2 łyżki oleju na średnio-wysokim ogniu w średniej wielkości rondlu o grubym dnie.
Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie, przez 3–4 minuty.
Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
Dodaj ketchup i wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dodaj zredukowany ocet i pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przelej do miski i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Sos można przechowywać w lodówce przez tydzień, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
Posmaruj stek z antrykotu pozostałymi 2 łyżkami oliwy i obficie dopraw solą i pieprzem. Grilluj na złoty kolor z jednej strony, około 4 minut, odwróć i grilluj, aż druga strona będzie złocistobrązowa, około 4 minut. Przenieś na chłodniejszą część grilla, z dala od bezpośredniego źródła ciepła. Polej sosem i obracaj jeszcze kilka razy, aż do uzyskania średnio wysmażonego mięsa, około 15 minut dłużej.
Zdjąć z grilla i przełożyć na deskę do krojenia, luźno przykryć folią.
Pozostawić na 10 minut, a następnie pokroić w poprzek włókien na cienkie plasterki.
Połóż chleb na grillu, posmaruj oliwą z oliwek z obu stron i dopraw solą i pieprzem. Zgrilluj chleb, a następnie zdejmij z grilla. Posyp wierzch grubą warstwą startego sera Monterey Jack.
Połóż kromki chleba na kawałku folii aluminiowej i włóż je z powrotem na grill, aby ser się roztopił.
Ułóż plastry steku na chlebie i przed podaniem udekoruj posiekanym szczypiorkiem.