Świąteczny piernikowy deser
Świąteczny trifle z piernika to europejski deser. Ten przepis jest dla 18 osób. Za 90 centów za porcję ten przepis pokrywa 11% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 5 g białka , 25 g tłuszczu i łącznie 390 kalorii . Mieszanka ekstraktu waniliowego, melasy, żelatyny i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. 1 osoba wypróbowała ten przepis i spodobał się. Będzie hitem na Twoim świątecznym przyjęciu. Jest on sponsorowany przez Taste of Home. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 5 minut . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 34% . Ta ocena jest raczej słaba. Podobne przepisy to Trifle jagodowe , Trifle jagodowe i białej czekolady oraz Trifle karmelowo-migdałowo-jagodowe .
Instrukcje
W małym rondelku zalej żelatynę zimną wodą i odstaw na 1 minutę.
Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Zdjąć z ognia. W dużej misce wymieszać dynię, brązowy cukier, cynamon, imbir, 1/2 łyżeczki wanilii, gałkę muszkatołową, sól i mieszankę żelatyny.
W dużej misce ubij śmietanę, aż zacznie gęstnieć.
Dodaj cukier puder i pozostałą wanilię; ubijaj, aż utworzą się miękkie szczyty. Wmieszaj 4 szklanki bitej śmietany do masy dyniowej. Przykryj i schłódź w lodówce podczas przygotowywania ciasta. Schłodź pozostałą bitą śmietanę.
Do pierników, w dużej misce utrzyj masło z brązowym cukrem na jasną i puszystą masę. Wbij jajko, a następnie melasę.
Wymieszaj mąkę, imbir, sodę oczyszczoną, cynamon i sól; dodawaj do ubitej masy na przemian z maślanką, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Wmieszaj gorącą wodę.
Przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy do pieczenia o wymiarach 13 x 9 cali.
Piecz w temperaturze 175°C przez 22–26 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Ostudź na kratce.
W 5-litrowej misce do deserów lub szklanej misce do serwowania ułóż warstwami 4 szklanki piernikowych kostek, połowę masy dyniowej i połowę bitej śmietany. Powtórz z pozostałymi piernikami i dynią. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Tuż przed podaniem posmaruj pozostałą bitą śmietaną masę dyniową. Ostrożnie ułóż resztę piernika wokół brzegu miski; posyp kandyzowanym imbirem.