Łosoś suszony cytrusami gravadlax
Jeśli chcesz dodać więcej bezglutenowe i pescatariańskie przepisy do twojego pudełka z przepisami, łosoś suszony cytrusami gravadlax może być przepisem, który powinieneś wypróbować. Ten przepis służy 8. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 5G białka, 21 g tłuszczu, oraz w sumie 412 kalorii. Na 2,75 zł za porcję, ten przepis okładki 8% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 10 godzin. Ten przepis jest typowy dla kuchni skandynawskiej. 25 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Jeśli masz pod ręką bardzo łososia o wadze 900g, bardzo pęczek koperku, cukier demerara i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Ogólnie ten przepis zarabia not so outstanding spoonacular score of 27%. Buraki Barwiony Łosoś Gravadlax, Cytrusowy i solny utwardzony Gravlax, oraz Peklowany Cytrusem Arctic Char są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Wskazówka wszystkie składniki do wymieszania soli w maszynce i whizz, aż wszystko jest połączone i przyprawy są całkowicie zmielone.
Posmaruj ręką filet z łososia, aby sprawdzić, czy nie ma żadnych zbłąkanych kości. Jeśli znajdziesz jakieś, wyciągnij je za pomocą pęsety lub małych szczypiec.
Aby oskórować filet z łososia, połóż skórę ryby od strony do dołu, a koniec ogona będzie najbliżej Ciebie. Włóż nóż pod kątem na końcu ogona i przeciąć ciało do skóry. Obróć ostrze tak, aby było prawie płaskie o skórę, a następnie chwyć skórę drugą ręką. Pociągnij i poruszaj skórą w kierunku siebie,aby odciąć filet. W połowie usuwania skóry przytrzymaj mocno nóż i odwróć filet. Delikatnie odciągnąć filet od skóry i wyrzucić go. Odetnij cieńszą część, a także tłuszcz wokół krawędzi, aby filet miał równy kształt.
Rozsypać około jednej trzeciej mieszanki soli na dużą tacę w linii o wielkości filetu z łososia.
Łososia, obranego ze skóry, połóż na soli, a resztę soli zapakuj na wierzch. Przykryj folią spożywczą, połóż kolejną tacę na górze i zważyć ją kilkoma puszkami lub pustym naczyniem zapiekankowym. Pozostawić w lodówce na noc lub na co najmniej 10 godzin.
Pod zimną bieżącą wodą zmyć mieszankę soli z filetu z łososia, a następnie osuszyć papierem kuchennym. Koperek drobno posiekać.
Ułóż łososia na desce i przykryj koperkiem, naciskając go, aby zapakować go na łososia.
Jeśli serwujesz jako platerowany starter, użyj ostrego noża do rzeźbienia, aby pokroić łososia prosto w cienkie plasterki, pozwalając na 6 plastrów na każdą płytkę.
Aby zrobić śmietanę chrzanową, ubij razem śmietanę i crme frache.
Dodać chrzan, sok z cytryny i przyprawy, następnie kontynuować ubijanie do zgęstnienia. Ubierz liście sałaty w odrobinie oliwy z oliwek. Jesteś teraz gotowy do talerza.
Ułóż zgrabny stos liści sałatki dla dzieci na środku każdego talerza. Zwiń plastry łososia w łukowe kształty wokół liści. Kontynuuj całą drogę wokół talerza w sposób płatkowy. Użyj 2 łyżeczki, aby małe quenelles chrzanu śmietany i łyżką do każdej miski.
Polecane wino: Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc
Gravlax można łączyć z Chardonnay, Pinot Noir i Sauvignon Blanc. Aby zdecydować się na biały lub czerwony, należy wziąć pod uwagę przyprawy i sosy. Chardonnay jest świetnym przyjacielem maślanych, kremowych potraw, a sauvignon blanc może uzupełniać Dania ziołowe lub cytrusowe. Lekka czerwień o niskiej zawartości taniny, taka jak pinot noir, świetnie komponuje się z pieczonym lub grillowanym łososiem. Jedno wino, którego możesz spróbować to Stonestreet Estate Chardonnay. Ma 4,1 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 36 dolarów.
Stonestreet Estate Chardonnay
2012 Estate Chardonnay zapewnia wyraźny szkielet mineralny wraz z silnym pierwiastkiem cytrusowym. Mandarynka i marmolada wyłaniają się najpierw ze szkła, otwierając się na podniebienie, które kaskadowo przechodzi przez brzoskwinię i ocean spray - wszystko to kończy się zaskakującym chwytem i kwasowością.