Zapiekanka z kurczakiem i makaronem w sosie fontina
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem Fontina trwa około 40 minut od początku do końca. To danie główne ma 540 kalorii , 46 g białka i 16 g tłuszczu na porcję. Za 2,96 USD za porcję przepis ten pokrywa 38% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest dla 8 osób. Jeśli masz pod ręką ząbki czosnku, pieczarki, oregano i kilka innych składników, możesz go przygotować. 1 osoba przygotowała ten przepis i zrobiłaby go ponownie. Jest on dostarczany przez Taste of Home. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje spektakularną ocenę Spoonacular wynoszącą 83% . Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Pastan e Fagioli (Pastan and Beans) , Chicken and Vegetable Bake i Chicken Kale Bake .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350°. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al dente.
W międzyczasie rozgrzej 3 łyżeczki oleju w rondlu na średnio-wysokim ogniu.
Dodawaj kurczaka partiami; smaż i mieszaj przez 3–5 minut lub do momentu, aż straci różowy kolor.
Na tej samej patelni dodaj grzyby do pozostałego oleju; smaż i mieszaj na średnio-wysokim ogniu przez 3-5 minut lub do miękkości.
Dodaj czosnek; gotuj jeszcze 1 minutę. Wymieszaj z zupą, bulionem, 1 szklanką sera, oregano i pieprzem.
Dodaj szpinak i pomidory; włóż kurczaka z powrotem do patelni.
Odcedź makaron; dodaj do mieszanki zupy i wymieszaj. Podziel między dwa natłuszczone 8-calowe kwadratowe naczynia do pieczenia.
Piec pod przykryciem przez 15–20 minut lub do momentu, aż danie będzie ciepłe.