Zapiekanka z brukselki i kalafiora
Przepisów na dodatki nigdy za wiele, więc wypróbuj brukselkę i zapiekankę kalafiorową. Ten przepis przeznaczony jest dla 8 osób i kosztuje 1,1 USD za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera około 9 g białka, 9 g tłuszczu i łącznie 187 kalorii. Jest to dostarczane przez Taste of Home. 1 osoba uznała ten przepis za pyszny i satysfakcjonujący. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 55 minut. Jeśli masz pod ręką śmietanę pół na pół, brukselkę, ząbki czosnku i kilka innych składników, możesz to zrobić. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 46% wyniku, co oznacza, że jest solidny. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy, jak Chrupiąca brukselka i zapiekanka kalafiorowa, Zapiekanka z brukselki i Zapiekanka z brukselki.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 375°.
Kalafior i brukselkę włóż do dużego rondla i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia. Przykryj i gotuj 2-3 minuty lub do momentu, aż będą chrupiące; odpływ.
W międzyczasie na dużej patelni podsmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący.
Wyjmować na ręczniki papierowe łyżką cedzakową; odprowadzić, zachowując skropliny.
Cebulę i czosnek podsmaż w cieście do miękkości. Mieszaj mąkę, aż się wymiesza; stopniowo dodawaj mleko, śmietanę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia; gotować i mieszać 2 minuty lub do momentu zgęstnienia.
Wymieszaj mieszankę kalafiora i boczku.
Przenieść do natłuszczonej formy o pojemności 2-1/2-qt. naczynie do pieczenia. Przykryj i piecz 15 minut.
Połącz bułkę tartą i mieszankę serową. Odkryj warzywa; posypać mieszanką bułki tartej.
Piec bez przykrycia przez 15-20 minut lub do złotego koloru.