Tarta śliwkowo-marcepanowa tatin
Jeśli masz o 1 godzina i 25 minut do spędzenia w kuchni, śliwka & marcepan Tarta tatin może być doskonałym lacto ovo vegetarian przepis do wypróbowania. Ten deser ma 684 kalorie, 10g białka, oraz 43g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 6 i kosztuje $2.34 za porcję. Mieszanka masła, wylewanie śmietany, śliwki, i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak smaczne. Jest dostarczany przez BBC Good Food. 147 osób było zadowolonych, że spróbowało tego przepisu. Z łyżeczką wynik 51%, to danie jest solidne. Podobne przepisy to Tarta Śliwkowa Tatin Z Grzanym Sorbetem Śliwkowym, Tarta Śliwkowa z Marcepanową kruszonką, oraz Tarta Śliwkowa z pieczonym marcepanem / Simone 's KitchenSimone' s Kitchen.
Instrukcje
Piekarnik nagrzać do 200C/Gaz 6 / wentylator 180C. masło roztopić w 28cm tortownicy na średnim ogniu na płycie. Dodaj cukier i 1 łyżkę wody i gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając, aż lekko zbrązowieje. Jeśli na tym etapie wygląda lekko krucho, nie odkładaj, będzie się dobrze w piekarniku.
Zdjąć z ognia i włożyć śliwki, pokroić bokiem.
Posiekaj marcepan na tyle kawałków, ile jest połówek śliwek i włóż kawałek marcepanu do dziury w każdej śliwce pozostawionej przez kamień.
Posypać niewielką stertę zmielonych migdałów na każdej połowie śliwki.
Rozwałkować ciasto i przyciąć do 3 cm większe od blaszki. Unieść ciasto do puszki i wsunąć je między śliwki a wnętrze puszki. (Można schłodzić tartę gotową do pieczenia do 24 godzin.)
Piec przez 30-35 minut, aż ciasto wyrośnie, chrupiące i złociste. Schłodzić przez 10 minut w puszce, a następnie umieścić dużą płaską płytę z obręczą na puszce. Trzymając ją nad zlewem w przypadku kapania, ostrożnie odwróć tartę na talerz. Trochę soku ze śliwek prawdopodobnie ucieknie, dlatego potrzebujesz obręczy na talerzu, ale jest pyszny, zwłaszcza gdy zmieszany jest ze śmietaną.
Polecane wino: Cream Sherry, Moscato Dasti, Port
Cream Sherry, Moscato d ' Asti i Port to moje ulubione Tarte Tatin. Częstą zasadą parowania wina jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery dobrze komponują się z Moscato d ' Asti, orzechowe desery z kremowym sherry, a karmelowe lub czekoladowe desery dobrze komponują się z Porto. NV Johnson Estate Cream Sherry z 5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 19 dolarów za butelkę.
![NV Johnson Estate Cream Sherry]()
NV Johnson Estate Cream Sherry
Bardzo aromatyczny z nutami orzecha laskowego, wanilii i odrobiną dębu, a następnie słodkimi rodzynkami i odrobiną drożdży. Czyste trwałe wykończenie. Teraz dobrze, ale nagrodzi tych, którzy pozwolą mu się starzeć"". Ulubiony napój przed posiłkiem. Rozważ to z orzechami przed obiadem jako aperitif lub po kolacji z deserem, zwłaszcza czekoladkami i deserami na bazie owoców. Również wspaniałe w chłodne popołudnia, podawane z biszkoptami do kąpieli w ""włoskim stylu"". "