Tarta orzechowo-karmelowa
Need a deser wegetariański lacto ovo? Orzechowa tarta karmelowa mogłaby być super przepisem do wypróbowania. Ten przepis służy 8. Na 1,03 zł za porcję, ten przepis okładki 11% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 7G białka, 45 g tłuszczu, oraz w sumie 623 kalorie. 85 osób uznało ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 5 minut. Ten przepis z BBC Good Food wymaga masła, masła, cukru i połowy orzecha włoskiego. Ogólnie ten przepis zarabia not so awesome spoonacular score of 26%. Podobne przepisy to Karmelowa Tarta Orzechowa, Tarta czekoladowa, karmelowa i orzechowa, oraz Tarta karmelowo-orzechowa z polewą czekoladową.
Instrukcje
Piekarnik do 190C / 170C wentylator / Gaz
Mąkę włożyć do robota kuchennego z masłem i cukrem i wymieszać, aż uformuje się drobna bułka tarta.
Dodaj żółtko i 1-2 łyżki zimnej wody i pulsuj, aby uzyskać twarde ciasto.
Przygotuj puszkę 24cm. Krótko zagnieść ciasto na lekko posmarowanej mąką powierzchni, a następnie rozwałkować na okrągło o 5 cm większe od puszki. Podnieś na puszkę za pomocą wałka do ciasta, a następnie naciśnij w rogach palcem. Nie przycinaj ciasta. Wypełnić ciasto przypadku z rundy pieczenia pergamin i fasoli do pieczenia. Schłodzić przez 10 minut. Blindbake przez 10 minut, usuń papier i fasolę, a następnie piec przez 5 minut więcej.
Aby zrobić nadzienie, włóż cukier do dużej patelni z 3 łyżkami zimnej wody.
Podgrzać delikatnie, mieszając, aby rozpuścić cukier. Kiedy cukier jest całkowicie rozpuszczony, zwiększyć ciepło i bańki, aż syrop zmieni kolor karmelu bogaty.
Zdjąć z ognia i wymieszać z masłem, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z kremem. Wróć do ognia i gotuj mocno, mieszając, aż sos będzie wystarczająco gęsty, aby pozostawić lukę na podstawie patelni, gdy narysujesz łyżkę przez nią. Wymieszać z orzechami włoskimi.
Napełnij ciasto mieszaniną orzechów, wyrównując ją widelcem. Wróć do piekarnika na 8-10 minut, aż nadzienie będzie bulgotać. Ostudzić przez 10 minut przed dokładnym wyjęciem z puszki.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Polecane wino: Cream Sherry, Moscato Dasti, Port
Cream Sherry, Moscato d ' Asti i Port to moje najlepsze propozycje do tarty. Częstą zasadą parowania wina jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery dobrze komponują się z Moscato d ' Asti, orzechowe desery z kremowym sherry, a karmelowe lub czekoladowe desery dobrze komponują się z Porto. NV Johnson Estate Cream Sherry z 5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 19 dolarów za butelkę.
![NV Johnson Estate Cream Sherry]()
NV Johnson Estate Cream Sherry
Bardzo aromatyczny z nutami orzecha laskowego, wanilii i odrobiną dębu, a następnie słodkimi rodzynkami i odrobiną drożdży. Czyste trwałe wykończenie. Teraz dobrze, ale nagrodzi tych, którzy pozwolą mu się starzeć"". Ulubiony napój przed posiłkiem. Rozważ to z orzechami przed obiadem jako aperitif lub po kolacji z deserem, zwłaszcza czekoladkami i deserami na bazie owoców. Również wspaniałe w chłodne popołudnia, podawane z biszkoptami do kąpieli w ""włoskim stylu"". "