Tarta cytrynowa Meyer
Meyer Lemon Curd Tart to bezglutenowy, lakto ovo wegetariański i przyjazny przepis na 12 porcji. Ten deser ma 336 kalorii, 3 g białka i 21 g tłuszczu na porcję. Za 88 centów za porcję ten przepis pokrywa 5% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis przygotowało 6 osób i zrobiłoby to jeszcze raz. Ten przepis z Foodnetwork wymaga soku z cytryny Meyer, masła, masła i żółtka jaja. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 30 minut. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał raczej złą ocenę łyżką wynoszącą 15%. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili również Meyer Lemon Curd Tart, Meyer Lemon Curd i Meyer Lemon Curd.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F.
Włóż masło, cukier, mąkę, żółtko i sól do robota kuchennego i miksuj przez 30 do 60 sekund lub do momentu, aż mieszanina uzyska ziarnistą konsystencję, czyli to, co lubię nazywać etapem „parmezanu”.
Dodaj połowę wody i wykonaj pulsację robota kuchennego 2 do 3 razy. Ciasto powinno zacząć się łączyć, w razie potrzeby dodać pozostałą wodę. Sprawdź konsystencję ciasta, zaciskając małą garść w pięści. Jeżeli ciasto będzie się trzymać razem, to konsystencja jest prawidłowa. Jeżeli nie, dolej do ciasta trochę więcej wody. Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, wyłóż je na czystą powierzchnię roboczą. Czubkiem dłoni rozsmaruj ciasto prosto do przodu i zwiń je z powrotem opuszkami palców. Powtórz ten proces jeszcze 1 do 2 razy, w razie potrzeby posyp mąką. Z ciasta uformuj dysk, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na grubość od 1/8 do 1/4 cala.
Ciasto wyłożyć do formy do tarty. Wyłóż ciasto na boki formy do tarty, zwijając mały kawałek ciasta w kulkę i wpychając go w ciasto.
Przewiń górną krawędź formy do tarty wałkiem do ciasta, aby odciąć dodatkowe ciasto z formy i uzyskać chrupiący brzeg. Przykryj ciasto folią aluminiową i delikatnie wbij folię w boczne krawędzie, aby dopasować ją do formy. Dzięki temu boki tarty będą wysokie i proste podczas pieczenia. Wypełnij formę do tarty suszoną fasolą i włóż do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez 10 do 12 minut, usuń folię i fasolę i piecz jeszcze przez 2 do 3 minut.
Wyjmij formę tarty z piekarnika i ostudź. Ciasto powinno być złociste i chrupiące.
Rozgrzej piekarnik do 300 stopni F.
W misce wymieszaj sok z cytryny, skórkę, cukier, jajka i sól i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Umieścić w rondlu i doprowadzić do średniego ognia. Gotuj, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje, około 12 do 15 minut.
Zdjąć z ognia i dodawać masło, 2 razy na raz, aż się połączy i uzyska jedwabistą konsystencję.
Wlać lemon curd do przygotowanej tarty i piec w nagrzanym piekarniku, aż lemon curd stwardnieje, około 15 minut.
Przed cięciem ostudź całkowicie.
Do dekoracji: W małej misce wymieszaj jagody, cukier i sok z cytryny.
Podawać obok plasterków tarty.
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Kremowe sherry, porto i Moscato d'Asti to świetny wybór na tartę. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Kremowa sherry NV Johnson Estate z oceną 5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 19 dolarów za butelkę.
Kremowe sherry NV Johnson Estate
Bardzo aromatyczny z nutami orzecha laskowego, wanilii i odrobiną dębu, a następnie słodkimi rodzynkami i odrobiną drożdży. Czyste, trwałe wykończenie. Teraz jest dobrze, ale wynagrodzi tych, którzy pozwolą mu się zestarzeć”. Ulubiony napój przedposiłkowy. Rozważ ją z orzechami przed obiadem jako aperitif lub po obiedzie z deserem, szczególnie czekoladami i deserami na bazie owoców. Wspaniała także na zimne popołudnia, podawana z biscotti do maczania w „włoskim stylu”. "