Szparagi z cytryną Aïoli
Nigdy nie możesz mieć zbyt wiele przepisów na przystawki, więc daj szparagi z cytryną Aïoli spróbować. Obserwujesz swoją figurę? Ten jaskiniowiec, bezglutenowy, bezmleczny i pierwotny przepis ma 269 kalorii, 2G białka, oraz 28g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 6. Na 1,13 zł za porcję, ten przepis okładki 8% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Mieszanka cytryny, oliwa z oliwek, żółtko jaja i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Z łyżeczką wynik 52%, to danie jest solidne. Podobne przepisy to Szparagi z cytrynowo-czosnkowym Aioli, Zapiekane frytki ze szparagami z ziołami cytrynowymi Aioli, oraz Pieczone szparagi i karczochy z cytrynowo-oregano Aioli.
Instrukcje
Napełnij dużą miskę do połowy lodowatą wodą. Doprowadzić duży rondel z wodą do wrzenia.
Dodać szparagi i gotować do miękkości, 4 do 7 protokół, w zależności od grubości.
Szparagi odsączyć i przełożyć do lodowatej wody; ponownie odcedzić. Tymczasem w małej miseczce ubijamy żółtko i musztardę.
Stale ubijając, bardzo powoli dodawać olej w stałym strumieniu. Aoli powinno być dość grube.
Wlać sok z cytryny i sól.
Podawać szparagi z klinami aioli i cytryny na boku. (Ponieważ jajko w tym przepisie nie jest gotowane, istnieje ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.) Wskazówka: w przepisach, które wymagają tylko kilku składników, każdy z nich ma znaczenie. Rozważ użycie ekologicznych lub jaj składanych przez kury karmione trawą; mają one zwykle świeższy, bardziej wytrzymały smak.