Strugane ćwiartki z kurczaka z cytryną i ziołami
Strugane ćwiartki z kurczaka z cytryną i ziołami to bezglutenowe danie główne. Na 2,32 zł za porcję, ten przepis okładki 15% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis sprawia, że 4 porcje z 591 kalorii, 30g białka, oraz 45 g tłuszczu każdy. Mieszanka cukru, płatków pieprzu, wody i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Aby zużyć biały cukier można śledzić to danie główne z Pełnoziarniste Ciasteczka Bez Cukru Rafinowanego jako deser. Ten przepis od Serious Eats ma 58 fanów. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 46%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Ziołowe Ćwiartki Z Udka Kurczaka, Ćwiartka z kurczaka Ewy, oraz Grillowane Ćwiartki Z Kurczaka.
Instrukcje
Wymieszać wodę, sól i cukier w dużym pojemniku, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Pokrój 3-4 plastry do kości po stronie skóry kurczaka. Zanurz ćwiartki z kurczaka w solance.
Umieść pojemnik w lodówce i solance na 1 godzinę.
Podczas gdy kurczak jest solony, umieść oliwę z oliwek i pastę czosnkową w małym niereaktywnym rondlu na średnim ogniu. Gdy olej zacznie bąbelkować wokół czosnku, wyjmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia przez 5 minut.
Ubij sok z cytryny, rozmaryn, tymianek, oregano i czerwoną paprykę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wyjąć kurczaka z solanki, osuszyć ręcznikami papierowymi. Zapal jeden komin pełen węgla drzewnego. Gdy cały węgiel jest oświetlony i pokryty szarym popiołem, wylej i ułóż węgle po jednej stronie rusztu z węglem drzewnym. Ustawić ruszt do gotowania na miejscu i pozostawić do podgrzewania przez 5 minut. Oczyścić i naoliwić ruszt do grillowania.
Umieść kurczaka na gorącej stronie grilla, od strony skóry w dół. Gotować, aż skóra jest rumiane i lekko chrupiące, o 5 protokół.
Umieść deski nad gorącą stroną grilla, aż zaczną char i dymu. Odwróć deski i przejdź do chłodnej strony grilla i ułóż ćwiartki z kurczaka na wierzchu desek ze skórą do góry.
Szczotka kurczaka obficie z baste. Przykryć grill i gotować, aż kurczak zarejestruje 74°, gdy natychmiastowy termometr odczytu jest włożony w najgrubszą część uda, 20 do 30 minut więcej.
Przełożyć kurczaka na półmisek i ponownie posmarować baste.
Pozostaw na 5 minut, a następnie podawaj.