Starter Na Zakwasie-Pszeniczny
Zakwas Starter-pszenica może być dobrym przepisem, aby rozwinąć pole receptury przystawki. Ten bezmleczny i wegetariański przepis służy 4 i kosztuje 4 grosze za porcję. Jedna porcja zawiera 54 kalorie, 2G białka, oraz 0g tłuszczu. Jeśli masz pod ręką miód, niechlorowaną wodę, mąkę i kilka innych składników, możesz to zrobić. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 15 minut. Ogólnie ten przepis zarabia łyżeczka solidna wynik 76%. Podobne przepisy to Wyznanie # 52: zakwas to mój najtwardszy rywal... chleb rzemieślniczy z przystawką do zakwasu, Naleśniki z zakwasem jagodowym / z przystawką na zakwasie, oraz Chleb żytni na zakwasie i zakwasie.
Instrukcje
W szklanej lub ceramicznej misce wymieszaj miód, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki wody. Użyj drewnianej łyżki do mieszania. Przykryć lekko i umieścić w ciepłym miejscu. Mieszać dwa razy dziennie przez 5 dni.
6 dnia wymieszać drewnianą łyżką w 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mąki. Nie martw się o grudki, bo drożdże je zjedzą! Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do fermentacji na 1 dzień. Gdy na wierzchu pojawi się dużo bąbelków i piany, wiesz, że starter jest aktywny i gotowy do użycia. Rozrusznik oddziela się od mąki na dole i "hootch", żółtej cieczy, na górze. Wystarczy dobrze wymieszać przed użyciem lub karmieniem.
Rozrusznik przechowywać w szerokim szklanym słoiku. Używam woskowanego papieru i gumki zamiast pokrywy, ponieważ metalowe naczynia lub pojemniki zanieczyszczą starter. Po schłodzeniu rozrusznik musi być karmiony tylko raz w tygodniu. Użyj połowy i nakarm pozostałą połowę, aby utrzymać ją przy życiu na następny raz.