Uwagi na temat przepisu: kiedy zgodziłam się pojechać do Anglii, aby ożywić flagową kuchnię w Stapleford Park, hotelu należącym do naszego przyjaciela Boba Paytona, nie miałam pojęcia, czego się spodziewać. Ale słysząc wszystkie dowcipy o angielskiej kuchni, zastanawiałem się, czy chcieliby Moje jedzenie. Jak tylko przybyłem do Melton Mowbray, miasta poświęconego wytwarzaniu mocnego, kremowego sera Stilton, wiedzieliśmy, że wszystko będzie dobrze. Całe Miasto Melton Mowbray pachnie Stilton, szczególnie wyśmienitymi serami firmy Tuxford & Tebbutt, które mogą być tym, co zainspirowało mnie do częstego gotowania z nim, tworząc nowe dania obiadowe i kolacyjne, takie jak ten. Bogactwo lokalnych tradycji rolniczych szybko zrobiło na mnie wrażenie: mleko, masło, jajka, jagnięcina i warzywa były tak doskonałe i aromatyczne, jak ser Stilton. Zgodnie z legendą, Stilton został wynaleziony przez Panią Paulet w 1700 roku. ser musi być Cylindryczny, musi dojrzewać bez wciśnięcia i musi tworzyć własną warstwę lub skórkę. Red Leicester, tętniący życiem pomarańczowy, kruchy ser w stylu cheddar, wzbogacił naszą edukację o najlepsze produkty angielskich kuchni. Więcej słów i ostrzeżeń poświęcono robieniu sufletów niż jakikolwiek inny temat gotowania, ale ten nie wznosi się niebezpiecznie wysoko. Przewiewne ciasto jajeczne, świeże mleko i masło, pikantny ser i, w tym przypadku, ziarna słodkiej kukurydzy i szczypta musztardy dają nieodparte wyniki. Jeśli chcesz, aby suflety były jeszcze bardziej luksusowe, postępuj zgodnie z instrukcjami podgrzewania, wlewając do każdego dolewkę ciężkiej śmietany przez ostatnie 10 minut gotowania.