Podstawowe Ciasto Na Pizzę I Wariacje
Podstawowe ciasto na pizzę i wariacje mogą być dobrym przepisem, aby rozwinąć pudełko z przepisami na danie główne. Ten wegański przepis służy 6 i kosztuje 39 centów za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 18g białka, 10 g tłuszczu, oraz w sumie 598 kalorii. Jest to bardzo przystępne ceny przepis dla fanów kuchni śródziemnomorskiej. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Jeśli masz oliwę z oliwek; więcej, niebielona mąka chlebowa; więcej, cukier granulowany i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby zużyć cukier granulowany, możesz podążać za tym daniem głównym z Ciastka Truskawkowo-Lawendowe jako deser. Jest dostarczany przez SippitySup. Ogólnie ten przepis zarabia całkiem dobry spoonacular wynik 58%. Podobne przepisy to Podstawowe Ciasto Do Pizzy, Podstawowe Ciasto Do Pizzy, oraz Podstawowe bezy z wariacjami lub duża Pawłowa.
Instrukcje
Mąkę, cukier lub miód, sól, drożdże i oliwę z oliwek połączyć w dużej misce lub w misce miksera elektrycznego stojaka.
Dodaj 2 ½ szklanki chłodnej (60 do 65 stopni F) wody. Dużą łyżką lub przystawką do łopatek miksera elektrycznego na małej prędkości mieszaj, aż ciasto połączy się w grubą kulkę, 2 do 3 minut ręcznie lub 1 do 2 minut w mikserze.
Odstawić ciasto na 5 minut.Zagniataj ciasto: jeśli używasz miksera elektrycznego, Przełącz na hak do ciasta. Wyrobić ciasto przez 2 do 3 minut, ręcznie na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej lub za pomocą haka do ciasta miksera na średniej prędkości. Jak ugniatać, dodać więcej mąki lub wody w razie potrzeby do produkcji kulki ciasta, które jest gładkie, elastyczne, i dość lepki, ale nie lepki. Po szturchnięciu czystym palcem ciasto powinno łatwo i czysto się odkleić. Może lekko przyklejać się do dna miski, ale nie do boków.Schłodzić ciasto: lekko naoliwić miskę, która jest dwa razy większa od ciasta.
Rozwałkuj ciasto w misce, aby pokryć je olejem, przykryj górną część miseczki szczelnie folią i przechowuj w lodówce przez co najmniej 8 godzin i do 3 dni. Będzie powoli rosnąć w lodówce, ale przestanie rosnąć po całkowitym schłodzeniu. Jeśli plastikowe wybrzuszenia, uwolnij nagromadzenie dwutlenku węgla, podnosząc jedną krawędź plastikowej folii, a następnie ponownie zamknąć. Użyj ciasta do pizzy, calzones lub stromboli zgodnie z zaleceniami w przepisach.Zrób Wskazówki Do Przodu
Najlepiej wymieszać ciasto co najmniej dzień przed planowanym upieczeniem. Ciasto przechowuje się do 3 dni w lodówce lub przez 3 miesiące w zamrażarce. Aby zamrozić ciasto: po ugniataniu ciasta podziel je na 6 kawałków dla pizzy lub calzones lub 4 kawałki dla stromboli. Zamrozić każdą kulkę we własnej torbie do zamrażarki z zamkiem błyskawicznym. Będą fermentować w zamrażarce, a to liczy się jako wzrost. Przed użyciem rozmrozić całkowicie w torebkach na noc w lodówce lub w temperaturze pokojowej przez 2 do 3 godzin. Następnie traktuj ciasto dokładnie tak, jak zwykłe ciasto, kontynuując wskazówki dotyczące robienia pizzy, calzones lub stromboli.Wariacje
Ciasto do pizzy pełnoziarnistej: zastąpić 25% do 50% mąki taką samą ilością mąki pełnoziarnistej. Może być konieczne dodanie większej ilości mąki uniwersalnej podczas zagniatania. Twoim celem jest wyprodukowanie kulki ciasta, która jest gładka, elastyczna i dość lepka, ale nie lepka. Może lekko przyklejać się do dna miski do mieszania, ale nie do boków miski. Ciasto na pizzę z mąki kukurydzianej: zastąpić 25% do 50% mąki taką samą ilością mąki kukurydzianej. Zacznij od tej samej wody, co w zwykłym cieście i dostosuj stamtąd, dodając więcej mąki, aż ciasto, po szturchnięciu czystym palcem, łatwo i czysto odrywa się. Może być konieczne dodanie do 10 Tbs. mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję: elastyczną i lepką (prawie, ale nie do końca lepką). Ilość dodatkowej mąki zależy od rodzaju mąki kukurydzianej. Na przykład Polenta wchłania się znacznie wolniej niż drobno zmielona mączka kukurydziana. Ponieważ mąka kukurydziana często trwa trochę dłużej, aby w pełni nawodnić, przekonasz się, że ciasto będzie lekko jędrne, gdy ostygnie w lodówce.