Piersi z kurczaka z rozmarynem, orzeszkami pinii i verjuice
Jeśli masz mniej więcej 35 minut do spędzenia w kuchni, piersi z kurczaka z rozmarynem, orzeszkami pinii i verjuice może być doskonałym bezglutenowe przepis do wypróbowania. To danie główne ma 426 kalorii, 50g białka, oraz 20 g tłuszczu na porcję. Na 2,91 zł za porcję, ten przepis okładki 26% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 4. Ten przepis z BBC Good Food wymaga rodzynek, masła, piersi z kurczaka i oliwy z oliwek. 3 osoby uznały ten przepis za pyszny i satysfakcjonujący. Ogólnie ten przepis zarabia spoonacular wynik 72%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Piersi z kurczaka ze szpinakiem, kozim serem i orzeszkami piniowymi, Grillowane marokańskie przyprawione piersi z kurczaka nadziewane kuskusem i orzeszkami pinii, oraz Kalafior pieczony na patelni z orzeszkami pinii, czosnkiem i rozmarynem.
Instrukcje
Rodzynki i verjuice włóż do miski i kuchenki mikrofalowej na rozmrażaniu (lub delikatnie ogrzać na patelni) przez 5 minut, a następnie ostudzić. Szczep, zastrzegając zarówno rodzynki, jak i verjuice.
Usuń liście rozmarynu z łodyg i zarezerwuj liście do innego użycia.
Włóż łodygi do miski z 3 łyżkami oliwy z oliwek i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Dodać piersi z kurczaka i marynować przez co najmniej 1 godzinę.
Wybierz szeroką patelnię z wystarczającą ilością miejsca na piersi kurczaka, aby gotować z dużą ilością miejsca między nimi. Wrzucić orzeszki piniowe z odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu w tej patelni, aż złoty kolor będzie brązowy, a następnie ostudzić na ręczniku papierowym.
Rozgrzać masło na patelni do złotego koloru, następnie dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, aby zatrzymać spalanie. Smażyć kurczaka, skórkę w dół, na umiarkowanym ogniu do złotego koloru, 6-10 minut. Obróć i gotuj drugą stronę przez 3-4 minuty. (Całkowity czas gotowania zależy od grubości mięsa, ale dwie trzecie czasu gotowania powinny znajdować się po stronie skóry.)
Kiedy kurczak jest ugotowany, doprawić, wyjąć z patelni, a następnie odpocząć, od strony skóry w dół. Wyrzucić masło z patelni i wrzucić rodzynki.
Wlać zarezerwowany verjuice i odgazować patelnię na ogniu, aż ciecz zmniejszy się o połowę. Wymieszać z orzeszkami pinii i powrócić kurczaka na patelnię. Przed podaniem posmakuj sosu do przyprawiania.