Pieczony indyk z masłem tymiankowym i szalotką
Need a danie główne bezglutenowe? Pieczony indyk z masłem tymiankowym i szalotką może być znakomitym przepisem do wypróbowania. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 70g białka, 30 g tłuszczu, oraz w sumie 576 kalorii. Ten przepis służy 14 i kosztuje $1.5 za porcję. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Jeśli masz masło, sos last minute, sól i pieprz, i kilka innych składników na rękę, można to zrobić. Jest idealny do Święto Dziękczynienia. Przynosi wam to moje przepisy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 69%, to danie jest dobre. Podobne przepisy to Pieczony indyk z masłem Szalotkowym i sosem tymiankowym, Pieczony kurczak z jabłkami, tymiankiem i szalotką, oraz Pieczony indyk z pekanem, kiełbasą i kasztanowym farszem i pieczoną szalotką.
Instrukcje
Jeśli kupisz zamrożonego ptaka, pamiętaj, aby pozostawić co najmniej 3 dni na rozmrożenie go w lodówce.
Usuń podroby i szyję z indyka; w razie potrzeby rezerwy na robienie domowego bulionu. Spłukać indyka zimną wodą; osuszyć.
Umieść indyka, pierś do góry, na natłuszczonej patelni brojlerów.
Połącz zmiękczone masło i 2 łyżki posiekanego tymianku, dobrze mieszając. Używając palców, ostrożnie rozluźnij skórę z indyka w okolicy szyi, pracując aż do obszaru piersi i uda.
Rozprowadzić 1/4 szklanki mieszanki masła pod skórą.
Wiązać nogi razem z ciężkim sznurkiem, lub zakładać je pod klapą skóry. Podnieś końcówki skrzydeł do góry i do tyłu, i schowaj pod ptakiem. Obficie natrzeć solą i pieprzem indyka. Namiot Indyk luźno z folią aluminiową; pieczemy w temperaturze 325 przez 1 godzinę.
Pozostałe masło tymiankowe roztopić w małym rondlu na małym ogniu; odstawić do fastrygowania.
Szalotki obrać i umieścić w misce, skropić oliwą z oliwek i obficie posypać solą i pieprzem. Odstawić.
Indyka; zalać kilkoma łyżkami roztopionego masła tymiankowego. Pieczeń 1 godzinę, fastrygowanie od czasu do czasu z mieszaniny masła. Po drugiej godzinie pieczenia, rozsypać szalotki na patelni wokół Turcji; baste indyka. Piecz jeszcze 1 godzinę lub do czasu, aż termometr do mięsa włożony do mięsistej części uda zarejestruje 180, fastrygując indyka i szalotki co 15 minut mieszanką masła i kapieli z patelni.
Gdy indyk jest gotowy, ostrożnie przenieść go na półmisku; szalotki zorganizować wokół Turcji. Przykryj folią i pozostaw indyka na 15 minut przed wyrzeźbieniem. Rezerwować kapiele na patelni na sos Last Minute. Przygotuj sos.
Udekorować półmisek tuż przed podaniem, w razie potrzeby.