Pieczony bakłażan faszerowany pieczoną dynią , fetą i orzechem włoskim z mieloną cukinią
Pieczony bakłażan nadziewany pieczoną dynią, fetą i orzechem włoskim z mieloną cukinią to bezglutenowe, lacto ovo wegetariańskie i primal przepis z 4 porcjami. Na 2,81 zł za porcję, ten przepis okładki 29% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ta przystawka ma 388 kalorii, 11g białka, oraz 28g tłuszczu na porcję. Ten przepis z BBC Good Food wymaga orzechów włoskich, dyni, sera feta i nasion kminku. 248 osób uznało ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 10 minut. Z łyżeczką wynik 96%, to danie jest spektakularne. Pieczone cukinie nadziewane sosem jagnięcym i pomidorowym, Tempeh Kofte z pieczonym bakłażanem i mielonym jogurtem, oraz Cukinia z orzeszkami piniowymi i fetą są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Piekarnik nagrzewany do 200C / 180C wentylator / Gaz
Pokrój bakłażany na pół wzdłuż, pozostawiając łodygę na miejscu (można to usunąć podczas jedzenia). Używając małego ostrego noża, wyjmij miąższ wewnętrzny pozostawiając skorupę o grubości około 1 cm. Posiekaj mięso i włóż do miski.
Dynię lub squasha obrać, usunąć nasiona, następnie pokroić w 1-2cm kostkę i wymieszać z posiekanym bakłażanem i czerwoną cebulą.
Wymieszać kminek, czosnek i 2 łyżki oleju i wymieszać z odrobiną soli i czarnego pieprzu.
Połóż na blasze wyłożonej pergaminem. 1 łyżkę oleju natrzeć na połówki bakłażana i doprawić.
Miejsce, ścięte bokiem w dół,na innej tacy wyłożonej pergaminem.
Piec przez 15-20 minut, aż dynia i skorupki bakłażana prawie się ugotują.
Końcówka mieszaniny dyni z powrotem do miski i mieszać przez mieszane zioła, feta i orzechy włoskie. Przełóż połówki bakłażana, a następnie ułóż mieszaninę w środku.
Skropić pozostałym 1 łyżką oleju i piec przez 20 minut, w którym to momencie Dynia zostanie całkowicie ugotowana. Jeśli zacznie zabarwić się zbyt mocno, przykryj luźno folią.
W międzyczasie zrób sałatkę z cukinii. Wierzch i ogon cukinii, następnie bardzo cienko pokroić w szerokie wstążki. Wymieszać ze skórką, sokiem z połowy cytryny i olejem. Pozostawić na 10 minut, aby cukinia lekko zmiękła.
Aby podać, wrzucić zioła przez cukinię, a pozostałą cytrynę pokroić w pół na kliny.
Na każdym talerzu ułóż pół bakłażana, ułóż obok sałatkę i podawaj z klinem cytrynowym.