Pieczone warzywa z Aioli
Pieczone warzywa z Aioli to bezglutenowe, bezmleczne, całe 30 i wegetariańskie przepis z 4 porcjami. Jedna porcja zawiera 804 kalorie, 13g białka, oraz 64G tłuszczu. Na 2,42 zł za porcję, ten przepis okładki 33% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Najlepiej sprawdza się jako przystawka i odbywa się w ok. 45 minut. Przynosi wam to moje przepisy. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jeśli masz czosnek, papryka, sok z cytryny i kilka innych składników na rękę, można to zrobić. Z łyżeczką wynik 69%, to danie jest dobre. Podobne przepisy to Pieczone warzywa z pikantnym dipem Aïoli, Pieczone warzywa z pikantnym dipem Aïoli, oraz Świeże zioła Aïoli z warzywami wiosennymi / Le Grand AÏOLI.
Instrukcje
W małej misce, połączyć majonez, czosnek, 2 łyżki oleju, sok z cytryny, cayenne, i szczypta soli.
Dobrze wymieszać i przechowywać w lodówce do momentu użycia.
Ziemniaki i marchew umieścić na dużej blasze do pieczenia i wrzucić je z 2 łyżkami oleju i 1/2 łyżeczki soli.
Rozłóż warzywa w jednej warstwie i piecz je w piekarniku przez 15 minut.
W międzyczasie, umieścić paski papryki na drugiej dużej blasze do pieczenia i wrzucić je z 1 łyżeczką oleju i 1/8 łyżeczki soli. Po 15 minutach wyjmij pierwszą patelnię z piekarnika i obróć warzywa łopatką. Umieść obie patelnie w piekarniku i piecz przez 5 minut. Szparagi wymieszać z pozostałymi 2 łyżeczkami oleju i 1/8 łyżeczki soli.
Szparagi wyłożyć na patelnię z papryką. Piecz, aż wszystkie warzywa będą miękkie, o 10 minut dłużej.
Podawać pieczone warzywa i jajka ugotowane na twardo z aioli.
Wiele innych warzyw nadaje się do pieczenia. Wypróbuj kliny słodkich ziemniaków lub kopru włoskiego, całe szalotki lub grzyby lub połowę brukselki.
Rekomendacja wina: pieczone warzywa i ostre aioli najlepiej komponują się z dość neutralnym, kwaśnym winem o smaku z odrobiną ciała. Włoski region Collio produkuje pyszne Pinot grigios, które idealnie pasują do tego opisu.