Pieczone warzywa z Aioli to bezglutenowe, bezmleczne, całe 30 i wegetariańskie przepis z 4 porcjami. Jedna porcja zawiera 804 kalorie, 13g białka, oraz 64G tłuszczu. Na 2,42 zł za porcję, ten przepis okładki 33% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Najlepiej sprawdza się jako przystawka i odbywa się w ok. 45 minut. Przynosi wam to moje przepisy. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jeśli masz czosnek, papryka, sok z cytryny i kilka innych składników na rękę, można to zrobić. Z łyżeczką wynik 69%, to danie jest dobre. Podobne przepisy to Pieczone warzywa z pikantnym dipem Aïoli, Pieczone warzywa z pikantnym dipem Aïoli, oraz Świeże zioła Aïoli z warzywami wiosennymi / Le Grand AÏOLI.
Instrukcje
1
Piekarnik nagrzać do 45
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piekarnik
2
W małej misce, połączyć majonez, czosnek, 2 łyżki oleju, sok z cytryny, cayenne, i szczypta soli.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sok Z Cytryny
Majonez
Mielony Pieprz Cayenne
Czosnek
Sól
Olej Do Smażenia
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Fiołki Polne (wraz Z łodygami), Myte
3
Dobrze wymieszać i przechowywać w lodówce do momentu użycia.
4
Ziemniaki i marchew umieścić na dużej blasze do pieczenia i wrzucić je z 2 łyżkami oleju i 1/2 łyżeczki soli.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ziemniak
Marchew
Sól
Olej Do Smażenia
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Blacha Do Pieczenia
5
Rozłóż warzywa w jednej warstwie i piecz je w piekarniku przez 15 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Warzywa
20 Do 25 Całych Liści Szpinaku
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piekarnik
6
W międzyczasie, umieścić paski papryki na drugiej dużej blasze do pieczenia i wrzucić je z 1 łyżeczką oleju i 1/8 łyżeczki soli. Po 15 minutach wyjmij pierwszą patelnię z piekarnika i obróć warzywa łopatką. Umieść obie patelnie w piekarniku i piecz przez 5 minut. Szparagi wymieszać z pozostałymi 2 łyżeczkami oleju i 1/8 łyżeczki soli.
Składniki, których będziesz potrzebować
Warzywa
Szparagi
Pieprz
Sól
Olej Do Smażenia
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Blacha Do Pieczenia
Szpatułka
Piekarnik
Patelnia
7
Szparagi wyłożyć na patelnię z papryką. Piecz, aż wszystkie warzywa będą miękkie, o 10 minut dłużej.
Składniki, których będziesz potrzebować
Warzywa
Szparagi
Papryka
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia
8
Podawać pieczone warzywa i jajka ugotowane na twardo z aioli.
Składniki, których będziesz potrzebować
Warzywa
Aioli
Jajko
9
Wariacje
10
Wiele innych warzyw nadaje się do pieczenia. Wypróbuj kliny słodkich ziemniaków lub kopru włoskiego, całe szalotki lub grzyby lub połowę brukselki.
Składniki, których będziesz potrzebować
Brukselka
Słodkie Ziemniaki
Warzywa
Grzyby
Zielona Cebula
Koper Włoski
11
Rekomendacja wina: pieczone warzywa i ostre aioli najlepiej komponują się z dość neutralnym, kwaśnym winem o smaku z odrobiną ciała. Włoski region Collio produkuje pyszne Pinot grigios, które idealnie pasują do tego opisu.