Naleśniki z ryżu i soczewicy z ziemniakami
Przepis ryż i naleśniki z soczewicy z ziemniakami jest gotowy w około 45 minut i zdecydowanie jest wybitnym bezglutenowe i wegańskie opcja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Ten przepis służy 4. Na 2,25 zł za porcję, ten przepis okładki 28% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten poranny posiłek ma 660 kalorii, 19g białka, oraz 15 g tłuszczu na porcję. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Mieszanka kurkumy, ryżu, urad dal i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Z łyżeczką wynik 78%, to danie jest solidne. Spróbuj Soczewica I Słodkie Ziemniaki Dal Z Zakazanym Ryżem, Słodkie ziemniaki i Curry z soczewicy z ryżem, oraz Naleśniki Z Mąki Ryżowej dla podobnych receptur.
Instrukcje
Umieść ryż i soczewicę w osobnych miseczkach. Napełnij każdy wodą do pokrycia przez 2 cale i moczyć 4 godziny.
Odcedzić soczewicę na sicie i przecier w robocie kuchennym z 3/4 szklanki wody, aż lekkie i puszyste, 3 do 5 minut.
Przełożyć do dużej miski.
Ryż odcedzić na sitku i przecier w robocie kuchennym z 1/3 szklanki wody, aż powstanie ziarnista pasta, około 1 minuty. (Pasta ryżowa nie będzie tak gładka jak pasta z soczewicy.) Wymieszać pastę ryżową i 3/4 łyżeczki soli do pasty z soczewicy.
Niech fermentacji mieszaniny, pokryte folią, w ciepłym (około 27°) projekt wolne miejsce do podwojenia luzem, około 24 godzin. (
Mieszanina będzie lekka i spieniona.) Wymieszać pozostałe 3/4 szklanki wody i 1/4 łyżeczki soli.
Niech ciasto stoisko, pokryte, w ciepłym (około 27°) projekt wolne miejsce 2 1/2 godziny.
Połącz ziemniaki z zimną osoloną wodą, aby pokryć 2 cale w rondlu 2 1/2-do 3-quart i dusić, odkryte, aż ziemniaki będą po prostu miękkie, 15 do 25 minut.
Ziemniaki osuszyć w durszlaku. Gdy jest wystarczająco chłodny do obsługi, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę 1/2 cala.
Rozgrzać olej w 10-do 12-calowej ciężkiej patelni na umiarkowanie wysokim ogniu do gorąca, ale nie palenie, a następnie gotować nasiona gorczycy, częściowo pokryte pokrywką, aż po prostu zaczną pop, 15 do 30 sekund.
Dodaj liście curry i kminek i gotuj, mieszając, aż kminek zmieni kolor na ciemniejszy, 10 do 15 sekund. Zmniejszyć ogień do umiarkowanie niskie, następnie dodać cebulę i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie, ale nie rumiane, 8 do 10 protokół. Wymieszać w chile i kurkumy i gotować, mieszając, 1 minutę.
Dodać ziemniaki, wodę i sól i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do umiarkowanie niskiego, następnie dusić, przykryte, mieszając od czasu do czasu i lekko puree ziemniaki, aż sos zgęstnieje, 8 do 10 minut. Odrzuć liście curry.
Umieść stojak piekarnika w pozycji środkowej i rozgrzej piekarnik do 121°.
Rozprowadzić 1 łyżeczkę oleju na patelni za pomocą ręcznika papierowego, następnie podgrzać na umiarkowanym ogniu, aż będzie gorąco, ale nie palić. Zanurz 1/3 szklanki suchej miary w cieście, delikatnie zbierając, aby wypełnić bez opróżniania ciasta, i wlać do środka patelni (zeskrobać ciasto pozostające w miarze). Szybko rozprowadzić ciasto z tyłu małej łyżki w ruchu kołowym, aby cienko przykryć patelnię. (Dosa może być koronkowy wokół krawędzi.)
Skropić krawędź i górę dosa z 1 łyżeczką oleju i gotować, aż spód jest złoty i chrupiące, 1 1/2 do 2 protokół. Odwrócić dosa metalową szpatułką i gotować, naciskając od czasu do czasu, aż spód będzie blady złoty, o 1 minutę więcej. (Dostosuj ciepło w górę lub w dół, jeśli to konieczne, aby zapobiec przerostowi.)
Przełożyć dosa na wyłożoną folią dużą blachę do pieczenia i utrzymywać ciepło, luźno pokryte folią, w piekarniku.
Zrobić 9 do 11 więcej dozy w ten sam sposób, przenosząc jako gotowane do blachy do pieczenia w 1 warstwie i oddzielając dodatkowe warstwy dozy folią.
Rozłóż 1/3 szklanki gorącego ziemniaka wypełniając w linii na środku każdego dosa i luźno złożyć dosa nad wypełnianiem w trzecich jak litera.
* Ciasto, po fermentacji (24 godziny) i staniu (2 1/2 godziny), można schłodzić do 24 godzin dłużej.
Odstawić w temperaturze pokojowej 30 minut i delikatnie wymieszać, aby połączyć przed gotowaniem.* Dosy, bez nadzienia, można gotować do 1 godziny wcześniej i przechowywać, przykryte folią, w temperaturze pokojowej. Podgrzać dosas w piekarniku 177° między warstwami folii, aż się ogrzeje, około 10 minut.* Nadzienie można wykonać 1 dzień wcześniej i schłodzić, przykryć. Podgrzać, dodając wodę, aby w razie potrzeby poluzować nadzienie.
Polecane wino: Bordeaux, Szampan, Biały Bordowy
Francuski świetnie komponuje się z Bordeaux, szampanem i białym bordo. Francuskie wino jest tak samo różnorodne jak francuskie jedzenie, ale rzadko pomylisz się z szampanem. Jeśli posiłek wymaga białego wina, możesz również spróbować białego burgunda. Dla czerwonego, spróbuj Red bordeaux blend. Jednym z win, które można spróbować jest Les Hauts de Lagarde Bordeaux Blanc. Ma 4,3 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 14 dolarów.
![Les Hauts de Lagarde Bordeaux Blanc]()
Les Hauts de Lagarde Bordeaux Blanc
#13 najlepszych 100 win entuzjastów wina 2014Szata bladożółta z zielonymi refleksami.Aromat: dominacja Sauvignon Blanc ujawnia intensywne smaki białych kwiatów, cytrusów ibiałe owoce. Podczas gdy w ustach Semillon przynosi okrągłość, objętość i bogactwo zprzyjemne nuty owoców cytrusowych. Dobra żywotność prowadzi do wielkiego finału.