Marokański Kurczak Tajine
Marokański kurczak Tajine może być dobrym przepisem na rozszerzenie pola przepisu na danie główne. Jedna porcja zawiera 638 kalorii, 38g białka, oraz 50g tłuszczu. Ten przepis służy 4. Za 2,37 zł za porcję, ten przepis okładki 27% Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i podnieś pieprz, mielony imbir, sól morską i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. 18 osób próbowało i polubiło ten przepis. Jest to dobra opcja, jeśli śledzisz bezglutenowe, bezmleczne, paleolityczne i pierwotne dieta. Od przygotowania do talerza ten przepis trwa około 45 minut. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Z łyżką wynik 69%, to danie jest solidne. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Marokański Kurczak Tajine, Marokański Kurczak Tajine, oraz Marokański Tajine z kurczaka z cytryną i oliwkami.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
W dużej misce wymieszaj czosnek, kminek, imbir, paprykę, sól i pieprz, 1/2 szklanki startej cebuli i olej.
Opłucz zachowane cytryny i usuń miąższ. Zarezerwuj skórkę cytryny do późniejszego użycia.
Dodaj miąższ cytryny do miski.
Wszystko wymieszaj i umieść w dużej plastikowej torbie, aby marynować przez noc w lodówce. (Dwadzieścia cztery godziny naprawdę nadają kurczakowi najlepszy smak.)
W dużym holenderskim piekarniku lub zapiekance umieść kurczaka i marynatę; dodaj łodygi pietruszki i kolendry, resztę startej cebuli, sproszkowany szafran i 1 1/2 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, gotuj na wolnym ogniu i gotuj częściowo pod przykryciem przez 30 minut.
Zdejmij osłonę, wymieszaj kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut lub do miękkości kurczaka.
Wyjmij kurczaka do naczynia do serwowania i przykryj folią, aby się ogrzał. Trzymaj sos na kuchence i zacznij zmniejszać.
Pokrój konserwowaną skórkę cytryny w cienkie plasterki i dodaj do sosu wraz z oliwkami, pietruszką i kolendrą. Zmniejsz, aż sos będzie trochę gęsty. Nie powinno to zająć najwyżej 5 minut.
Odkryj kurczaka i usuń skórę z kurczaka. (Nie wygląda ładnie i kto potrzebuje dodatkowego tłuszczu.)
Polej sosem kurczaka i podawaj.