Lasagne ze szpinakiem, ricottą i dynią
Lasagne ze szpinakiem, ricottą i dynią może być właśnie daniem głównym, którego szukasz. Z tego przepisu składa się 15 porcji zawierających 223 kalorie, 13 g białka i 7 g tłuszczu każda. Za 1,01 USD za porcję ten przepis pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 8 osób było zadowolonych, że wypróbowało ten przepis. To niedrogi przepis dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli masz pod ręką dynię, mielony cynamon, parmezan i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 45 minut. Jest dostarczany przez Allrecipes. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 67%. Ten wynik jest dobry. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili także lasagnan ze szpinakiem z ricottą w kubku, lasagna ze szpinakiem z ricottą i lasagnan ze szpinakiem z ricottą w kubku.
Instrukcje
Napełnij rondelek 1/2 cala wody, następnie dodaj kawałki dyni. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do średnio-niskiego, przykryć i gotować na parze, aż dynia będzie bardzo miękka, od 10 do 15 minut.
Odcedź dynię, następnie rozgnieć ją z 1 łyżką masła i cynamonem; sól i pieprz do smaku, następnie odłóż na bok.
Rozpuść 2 łyżki masła w rondlu na średnim ogniu.
Wymieszaj mąkę i gotuj, ciągle mieszając, aż pasta zacznie się złocić, około 2 minut.
Stopniowo dodawaj mleko, tak aby nie powstały grudki. Doprowadzić do delikatnego wrzenia.
Dodaj liście laurowe i zmniejsz ogień do niskiego lub ciepłego. Delikatnie gotuj przez 10 do 15 minut, często mieszając, a następnie zdejmij z ognia.
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Wymieszaj cebulę, koper włoski i czosnek; gotować, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta, około 5 minut.
Dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie. Zgarnij mieszaninę do dużej miski i dobrze wymieszaj z serkiem ricotta i gałką muszkatołową.
Używając tej samej patelni, na dużym ogniu rozgrzej kolejną 1 łyżkę oliwy z oliwek. Mieloną wołowinę zrumienić na oleju, dokładnie wymieszać, aby podzielić ją na małe kawałki. Po zrumienieniu zmniejsz ogień do średniego i odlej nadmiar tłuszczu. Wymieszaj koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Delikatnie gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, około 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F (200 stopni C). Nasmaruj tłuszczem naczynie do lasagne o wymiarach 9 x 13 cali.
Wyłóż dno naczynia do lasagne 4 makaronami, nie nakładając się na siebie.
Rozłóż równomiernie mieszaninę ricotty na makaronie, a następnie posyp 1/3 parmezanu.
Połóż kolejne 4 makarony na wierzchu ricotty i równomiernie posmaruj je puree z dyni.
Połóż pozostałe 4 makarony na dyni i polej sosem pomidorowym; posypać kolejną 1/3 parmezanu. Wymieszaj biały sos, aż będzie gładki, a następnie wyrzuć liście laurowe; polej sosem wierzch lasagne.
Posypać pozostałym parmezanem.
Połóż naczynie z lasagne na wyłożonej folią blasze do pieczenia (aby zebrać wszelkie rozlane ciecze).
Piec w nagrzanym piekarniku, aż makaron zmięknie, a biały sos stanie się musujący i złocistobrązowy, około 30 minut.
Polecane wino: Chianti, Montepulciano, Sangiovese
Chianti, Montepulciano i Sangiovese to moje ulubione dania z lasagne. Lasagne dobrze komponuje się z czerwonym winem o średniej treściwości i wyższej kwasowości. Sangiovese, Montepulciano i Chianti pasują do rachunku. Cuvee ślubne Iron Horse z oceną 4,1 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 39 dolarów za butelkę.
![Cuvee ślubne Żelaznego Konia]()
Cuvee ślubne Żelaznego Konia
To najbardziej romantyczna szampana Iron Horse. Opisujemy je jako niebezpiecznie, rozkosznie łatwe do picia, owocowe, wytrawne i eleganckie, z drobnymi bąbelkami i niezwykle długim finiszem.