Kurczak z grzybami cytrynowymi
Kurczak z grzybami i cytryną to danie główne dla 4 osób. Jedna porcja zawiera 237 kalorii , 29 g białka i 9 g tłuszczu . Za 1,48 dolara za porcję przepis pokrywa 17% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Ten przepis z Taste of Home wymaga masła, połówek piersi z kurczaka, soli i soku z cytryny. Od przygotowania do podania, przepis zajmuje około 30 minut . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 54% . Ta ocena jest solidna. Podobne przepisy to Cytrynowe blondynki z glazurą cytrynową , Rolada cytrynowa z nadzieniem z kremu cytrynowego i Chleb cytrynowo-jeżynowy z glazurą cytrynową .
Instrukcje
Rozpłaszcz kurczaka na grubość 1,25 cm. W dużym, zamykanym worku plastikowym wymieszaj 1/4 szklanki mąki, sól i pieprz.
Dodawaj kurczaka kawałek po kawałku; potrząsaj, aby go pokryć.
Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką, na średnim ogniu, smaż kurczaka na maśle przez 5–6 minut z każdej strony lub do momentu, aż straci różowy kolor.
Wyjąć i trzymać w cieple.
Dodaj 1/3 szklanki bulionu do garnka, mieszając, aby rozpuścić przypieczone kawałki. Doprowadź do wrzenia.
Dodaj grzyby; smaż i mieszaj przez 3-5 minut lub do momentu, aż zmiękną.
Wymieszaj pozostałą mąkę z bulionem do uzyskania gładkiej konsystencji; wlej do mieszanki grzybowej. Doprowadź do wrzenia; gotuj i mieszaj przez 2 minuty lub do zgęstnienia. Dodaj sok z cytryny.