Kurczak Tikka Masala

Need a danie główne bezglutenowe? Kurczak tikka Masala może być niesamowity przepis, aby spróbować. Ten przepis sprawia, że 4 porcje z 697 kalorii, 43g białka, oraz 35 g tłuszczu każdy. Na 2,87 zł za porcję, ten przepis okładki 32% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis od Epicurious ma 1 fanów. Mieszanka śmietany, pieprzu, piersi z kurczaka i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Aby zużyć niesolone masło można śledzić to danie główne z Pudding Czekoladowy Z Mleka Migdałowego jako deser. Ten przepis jest typowy dla kuchni indyjskiej. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 70%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Kurczak tikka masala, jak zrobić kurczaka tikka masala, paneer Tikka masala (sanjeev kapoor), jak zrobić paneer Tikka masala, oraz KURCZAK TIKKA MASALA dla podobnych receptur.
Instrukcje
Użyj widelca, aby nakłuć piersi kurczaka po obu stronach. Ułóż piersi kurczaka na dużym arkuszu folii, rozstaw je od siebie, a następnie przykryj drugim dużym arkuszem folii. Za pomocą gładkiej stronie młotka do mięsa lub wałka do ciasta, pokonać kurczaka, aż piersi są nawet 1/2-do 3/4-cala grubości.
W małej misce, ubij razem jogurt, 1 łyżka oleju arachidowego, sok z limonki, i czosnek.
Dodać ubitego kurczaka i natrzeć marynatą na mięsie. Odstawić kurczaka na bok, podczas gdy sos.
W małej misce, ubić razem kolendrę, kminek, kardamon, gałka muszkatołowa, papryka, cayenne, i startego imbiru. W ciężkim, szerokim garnku 4-quart lub podsmażyć patelnię na umiarkowanie wysokim ogniu, roztopić masło.
Dodaj cebulę i podsmażyć, mieszając od czasu do czasu, aż jasnobrązowy i karmelizowany, o 5 protokół. (Należy pamiętać, że ponieważ są one sauted tak szybko na umiarkowanie wysokim ogniu, cebula nie karmelizować równomiernie.) Zmniejszyć ciepło do umiarkowanego, a następnie wymieszać mieszankę przypraw i imbiru.
Dodaj pomidor czysty, wodę, śmietanę i sól, i doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć ogień, aby delikatnie gotować sos, odkryte, aż lekko zgęstnieje, o 10 protokół. DO AHEAD: sos można przygotować z wyprzedzeniem i schłodzić, w hermetycznym pojemniku, do 3 dni.
Rozgrzać ciężki 11-do 12-calowy patelni lub patelni na umiarkowanie wysokim ogniu, aż bardzo gorąco i dodać 1/2 łyżka oleju z orzeszków ziemnych. Praca w dwóch partiach, gotować piersi kurczaka, obracając je kilka razy i obniżenie ciepła, jeśli kurczak chars zbyt szybko, aż po prostu gotowane przez i rumiane dobrze po obu stronach, 6 do 8 minut w sumie.
Przenieść kurczaka jako gotowane do deski do krojenia. Wytrzyj patelnię lub patelnię czystą ręcznikiem papierowym i ugotuj pozostałego kurczaka, dodając pozostały 1/2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych między partiami.
Gdy cały kurczak jest ugotowany, pokrój go na kawałki 1 1/2 cala.
Dodać kurczaka do gotującego się sosu i nadal delikatnie gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut.
Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać z czarnym pieprzem i posiekaną kolendrą i doprawić solą. Czy z wyprzedzeniem: Kurczak tikka masala można przygotować z wyprzedzeniem, schłodzić, odsłonić i schłodzić, przykryć, do 3 dni.
Przełożyć kurczaka do naczynia i udekorować dodatkowymi gałązkami kolendry.
Podawać z naan i / lub w razie potrzeby z ryżem Basmati .
Uwagi kucharza: jeśli wolisz zrobić sos ze świeżymi pomidorami, posiekaj 1 funt świeżych pomidorów i wyczyść je, w tym skórki i nasiona, w blenderze z 1 łyżką pasty pomidorowej i 3/4 łyżeczki cukru. Podczas korzystania ze świeżych pomidorów pomiń 3/4 szklanki wody z przepisu. Jeśli masz naprawdę mało czasu, zastąp mięso z kurczaka z rożna.