Kurczak smażony stek
Smażony stek z kurczaka wymaga około 40 minut od początku do końca. Jedna porcja zawiera 1028 kalorii , 41 g białka i 72 g tłuszczu . Za 2,18 USD za porcję ten przepis pokrywa 31% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest dla 8 osób. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Jeśli masz pieczone ziemniaki, zmiękczone kotlety wołowe, olej do smażenia i kilka innych składników, możesz to zrobić. Sprawdza się dobrze jako danie główne w stylu południowym. Walentynki będą jeszcze bardziej wyjątkowe z tym przepisem. 1 osoba przygotowała ten przepis i zrobiłaby go ponownie. Biorąc wszystko pod uwagę, uznaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 66% . Ta ocena jest solidna. Podobne przepisy to smażony stek wieprzowy , chrupiący smażony kurczak z maślanką i ziołami oraz pieczony smażony kurczak z puree z kalafiora .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
W misce roztrzep jajka z mlekiem i odstaw powstałą polewę.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z przyprawą do mięsa i odstaw.
Rozgrzej olej w ciężkiej 14-calowej żeliwnej patelni na średnim ogniu do 350 stopni Fahrenheita. Użyj termometru do głębokiego smażenia, aby sprawdzić temperaturę. Olej powinien głośno trzaskać, gdy wrzucisz kroplę jajka.
Zanurz każdy z pierwszych 4 kotletów w mieszance jajecznej. Obtocz je w mące, a następnie zanurz je z powrotem w jajecznej mieszance i bardzo ostrożnie umieść w gorącym oleju. Podczas przenoszenia ich po jednym z jajecznej mieszanki na patelnię, trzymaj pod nimi talerz, aby złapać kapiącą jajeczną mieszankę. Rozlegnie się regularny wybuch głośnego strzelania oleju. Smaż przez 3 do 5 minut, aż panierka się zetnie i nabierze złotego koloru. Delikatnie przewróć je długim widelcem do mięsa lub długimi metalowymi szczypcami. Uważaj. Smaż kolejne 3 minuty.
Ostrożnie wyjmij je z patelni i odsącz na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.
Rozgrzej olej i powtórz czynność dla pozostałych 4 kotletów.
Podawać z puree ziemniaczanym.
Gotuj ziemniaki do miękkości.
Odcedź i rozgnieć z masłem, pół na pół, solą i pieprzem. Ubijaj, aż będzie gładkie.