Kurczak pieczony wolno z domowym sosem
Wolno pieczony kurczak z domowym sosem to danie główne, które serwuje 6. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 35g białka, 33g tłuszczu, oraz w sumie 480 kalorii. Na 1,82 zł za porcję, ten przepis okładki 18% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 125 osób uznało ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Jeśli masz bulion z kurczaka, mąkę, liście tymianku i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny i 50 minut. Z łyżeczką wynik 59%, to danie jest solidne. Podobne przepisy to Powolna pieczeń garnkowa z najlepszym sosem, Powolna pieczeń garnkowa z sosem, oraz Wolno gotująca Bawarska pieczeń wołowa z sosem.
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do 160C / 140C / gas 3 i włożyć kurczaka do pieczenia.
Masło umieścić w małej misce i dodać zioła i dużo przypraw. Zetrzyj skórkę z cytryny i rozgnieć wszystko razem z masłem za pomocą widelca. Natrzyj to na piersi kurczaka, nogi i skrzydła, a następnie wepchnij całą startą cytrynę do dużej jamy kurczaka.
Połowę wywaru wlać do puszki. Użyj dużego arkusza folii aluminiowej (lub kilku mniejszych kawałków), aby przykryć kurczaka i zgnieść folię wzdłuż krawędzi puszki, aby całość była uszczelniona. Włóż do piekarnika i ustaw timer na 2 godziny.
Ostrożnie wyjmij folię z kurczaka, zwiększ piekarnik do 220C / 200C / gas 7 i włóż kurczaka z powrotem na kolejne 30 minut. Jeśli robisz chrupiące pieczone ziemniaki (patrz "dobrze pasuje"), włóż je teraz, pod kurczakiem. Po 30 minutach wyjąć kurczaka z piekarnika i unieść na talerz (przenieść ziemniaki do góry). Dokładnie przykryć kurczaka folią i odstawić podczas tworzenia sosu.
Do dzbanka wrzucić soki z kurczaka i wywar z puszki.
Umieść puszkę na średnim ogniu na płycie kuchennej i użyj drewnianej łyżki, aby wymieszać mąkę i Marmite, jeśli używasz, z odrobiną soków, aby uzyskać pastę. Jeśli chcesz, łyżkę tłuszczu z wierzchu soków z kurczaka w dzbanku, a następnie stopniowo mieszać to w puszce, aby uzyskać gładki SOS.
Dodaj tyle reszty bulionu, ile potrzebujesz, aby zrobić dobry sos, a następnie podawać z kurczakiem.