Korma Curry: kozie mięso z okrą
Przepis Korma Curry: kozie mięso z Okra może zaspokoić indyjskie pragnienie w około 45 minut. To danie główne ma 381 kalorii, 36g białka, oraz 20 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 6 i kosztuje $2.78 za porcję. 8 osób było zadowolonych, że wypróbowali ten przepis. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe dieta. Udaj się do sklepu i odbierz okra, sól, jogurt i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby wykorzystać zwykły jogurt, możesz podążać za tym daniem głównym z 5-Minutowy Zdrowy Brzoskwiniowy Mrożony Jogurt jako deser. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 76%. Ten wynik jest dobry. Podobne przepisy to Jagnięcina Korma Curry, Kaye Korma Curry, oraz Pasta Curry Korma.
Instrukcje
Dzień wcześniej: mięso kozie dokładnie umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.Wyciągnij nasiona ze strąków kardamonu. W moździerzu i tłuczku zmiel nasiona kardamonu. Zmiażdżyć wszystkie gnidy i zebrać około 3/4 łyżeczki kardamonu powder.In blender lub mini-blender jeśli masz taki, obróć smażoną cebulę w gładką czystą.
Dodać około 2-3 łyżki wody dla płynniejszego przepływu. Zestaw aside.In duży głęboki Garnek podgrzać olej. Usmażyć nasiona kminku.
Dodaj imbir pasta czosnkowa, czerwony chili w proszku, garam masala, kardamon w proszku, 1 łyżeczka papryki w proszku i kurkumy w proszku. Gdy tylko będzie złoty i pachnący, dodaj kawałki mięsa. Mieszaj na dużym ogniu, aż cała wilgoć z mięsa odparuje (około 5 do 8 minut).
Dodać około 1 szklanki smażonej pasty cebulowej, sos pomidorowy i jogurt. Gotować przez około 5 minut.
Dodać około 2-do 3 szklanek wody. To powinno pokryć mięso kozie. Doprowadzić do pełnego wrzenia, a następnie obniżyć ogień do średnio-niskiego. Przykryj pokrywką w kształcie kopuły, aby umożliwić powrót pary do rondla. Gotować przez około 30 minut, często mieszając.Doprawić solą. Doprowadzić do pełnego wrzenia jeszcze raz, przykryć pokrywką. Wyłącz ciepło i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzić w lodówce przez noc (jeśli to możliwe).Następnego dnia: Rozgrzej piekarnik do 191°.In moździerz i tłuczek, zmielić 3/4 łyżeczki nici szafranu na drobny proszek. ponownie podgrzać kozie naczynie na wierzchu pieca.
Dodaj pozostałą smażoną pastę cebulową; doda to naturalnej słodyczy do potrawy.
Do słodzonego sosu dodać szafran.
Dodaj około szklanki wody do moździerza i tłucz, aby zebrać pozostały proszek szafranu (szafran jest dość drogi, więc nie marnuj go!).
Do sosu wlać płyn szafranowy. SOS zagęścić migdałami flour.In mała patelnia, roztopić ghee z suszonych całych chiles. Jak tylko ghee jest stopiony, dodać pozostałą paprykę.
Przenieść ghee do dania z kóz. Pozostawić na małym ogniu przez kolejne 2 minuty.Przygotowanie okry: przyciąć łodygi okry, ale nie usuwać ich całkowicie; nie chcesz przekłuć warzyw. Umyj je, usuń jak najwięcej wody i skrop połowę soku z cytryny. Zestaw aside.In w oddzielnym rondlu gotować okrę we wrzącej wodzie przez około 4 minuty, aż zmienią kolor; odcedzić i osuszyć na ręcznikach papierowych.
Każdą okrę pokroić na trzy części. Doprawić solą.Czas montażu: upewnij się, że uchwyt garnka pokrywa się folią aluminiową (aby się nie topił) lub że garnek jest odporny na działanie pieca.Dostosuj przyprawę curry.
Dodaj okra, miętę i kolendrę do sosu.
Posypać czarnym pieprzem.Uszczelnij garnek aluminiową blachą i przykryj garnek.
Umieść na piecu na dużym ogniu przez około 2-3 minuty. Para powinna uciec z garnka. Natychmiast przełożyć do gorącego piekarnika i piec przez około 8-10 minut.
Wyjąć z piekarnika. Pozostawić na co najmniej 15 minut. Nie zdejmować pokrywy.
Podawać na ciepło z szafranem i ryżem basmati o smaku maślanym lub roti (Indyjski płaski chleb).Bon apptit!