Konfitura cytrynowa

Marmolada cytrynowa może być właśnie tym bezglutenowym, bezmlecznym, lakto-owo-wegetariańskim i przyjaznym dla FODMAP przepisem, którego szukałeś. Ten przepis daje 48 porcji po 72 kalorie , 0 g białka i 0 g tłuszczu każda. Za 15 centów za porcję ten przepis pokrywa 1% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka cukru, cytryn, sproszkowanej pektyny owocowej i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 50 minut . Tylko kilka osób przygotowało ten przepis, a jedna powiedziałaby, że trafił w sedno. Sprawdza się dobrze jako przyprawa. Jest dostarczany przez Taste of Home. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 0% . Ta ocena jest bardzo zła (ale nadal można ją poprawić). Jeśli podoba Ci się ten przepis, sprawdź również podobne przepisy: Suflet z marmoladą sewilską i whisky , Ciasto migdałowe z marmoladą pomarańczową i Marmolada pomidorowo-cytrusowa .
Instrukcje
Obierz skórkę z cytryn i grejpfrutów; pokrój w cienkie paski o długości około 2,5 cm. Odłóż owoce.
W holenderskim piekarniku połącz wodę i skórkę cytrusową. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień; przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut lub do momentu, aż skórka zmięknie.
Zdjąć z ognia i odstawić.
Z odłożonych cytryn i grejpfrutów usuń białą skórkę; skórkę wyrzuć.
Pokrój cytryny i grejpfruty na cząstki, usuwając błony i pestki. Pokrój miąższ, zachowując sok; wymieszaj z odłożoną mieszanką skórek.
Dodaj pektynę. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, stale mieszając. Dodaj cukier; ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 1 minutę, stale mieszając.
Zdjąć z ognia; zebrać pianę. Wlać gorącą mieszankę do gorących półlitrowych słoików, pozostawiając 1/4 cala wolnej przestrzeni.
Usuń pęcherzyki powietrza; wytrzyj krawędzie i dopasuj pokrywki. Przetwarzaj przez 10 minut w garnku z wrzącą wodą.