Konfitura śliwkowa
Dżem śliwkowy może być właśnie tym bezglutenowym i laktoowowegetariańskim przepisem, którego szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera około 0 g białka , 0 g tłuszczu i łącznie 79 kalorii . Ten przepis jest na 80 osób i kosztuje 11 centów za porcję. Sprawdza się dobrze jako tania przyprawa. 219 osób przygotowało ten przepis i zrobiłoby go ponownie. Mieszanka cukru, sproszkowanej pektyny owocowej, wody i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Jest dostarczany przez Allrecipes. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 2 godzin i 50 minut . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę spoonacular wynoszącą 0% . Ta ocena jest bardzo zła (ale nadal możliwa do poprawienia). Podobne przepisy to Almond Plum Cake with Creme Fraiche , Blue Sugar Plum Cake i Fresh Plum Cake .
Instrukcje
Włóż śliwki i wodę do dużego garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj cukier i masło, aby zmniejszyć pienienie, jeśli to konieczne. Doprowadź mieszankę do pełnego, intensywnego wrzenia na wysokim ogniu, stale mieszając, a następnie szybko dodaj pektynę. Ponownie doprowadź dżem do pełnego wrzenia i gotuj przez 1 minutę, stale mieszając.
Zdjąć z ognia, zebrać i wyrzucić pianę.
Słoiki i pokrywki wysterylizuj wrzącą wodą przez co najmniej 5 minut. Włóż dżem śliwkowy do gorących, wysterylizowanych słoików, wypełniając je do 1/8 cala od góry. Przejedź nożem lub cienką szpatułką po wnętrzu słoików po ich napełnieniu, aby usunąć wszelkie pęcherzyki powietrza. Wytrzyj brzegi słoików wilgotnym ręcznikiem papierowym, aby usunąć wszelkie resztki jedzenia. Załóż pokrywki i zakręć pierścienie.
Umieść kratkę na dnie dużego garnka i napełnij ją do połowy wodą. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, a następnie ostrożnie opuść słoiki do garnka za pomocą uchwytu. Pozostaw 2 cale odstępu między słoikami.
W razie potrzeby dolej wrzątku, aż poziom wody będzie co najmniej 2,5 cm ponad górną krawędzią słoików. Doprowadź wodę do wrzenia, przykryj garnek i miksuj przez 10 minut.
Wyjmij słoiki z garnka i umieść je na przykrytej ściereczką lub drewnianej powierzchni, w odstępach kilku cali, aż do ostygnięcia. Po ostygnięciu naciśnij górną część każdej pokrywki palcem, upewniając się, że uszczelka jest szczelna (pokrywka nie porusza się w górę ani w dół). Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Przechowuj otwarte słoiki w lodówce do 3 tygodni.