Indyk wolno pieczony z sosem śmietanowym
Wolno pieczony indyk z sosem śmietanowym to bezglutenowe danie główne. Ten przepis sprawia, że 12 porcji z 508 kalorii, 70g białka, oraz 22g tłuszczu każdy. Na 1,36 zł za porcję, ten przepis okładki 32% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i odbierz pieprz, ciężką śmietanę do ubijania, skrobię kukurydzianą i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć sól koszerną, można śledzić to danie główne z Niskotłuszczowe Ciasto Okruchowe (Koszerno-Mleczne) jako deser. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowali ten przepis. Z łyżeczką wynik 72%, to danie jest solidne. Spróbuj Wolno Pieczona Pierś Z Indyka Z Sosem, Wolno pieczony indyk Cooka z sosem, oraz Pieczona Pierś Z Indyka Z Sosem Śmietanowym dla podobnych receptur.
Instrukcje
Wyjąć podroby i szyję z indyka; odstawić na bok. Wyrzucić wątrobę.
Na desce do krojenia ułożyć indyka, pierś do góry. Odciągnąć nogi od ciała; za pomocą noża do trybowania przeciąć skórę w stawie nogi. Używając obu rąk, Odwróć ćwiartkę nogi od ciała, aż staw wyskoczy z gniazda. Gdy ciało i staw są odsłonięte, umieść nóż mocno przy złączu, aby wykonać cięcie.
Przeciąć przegub, aby usunąć ćwiartki nóg i odstawić.
Usuń skrzydła wzdłuż stawu i rezerwy skrzydła. Używając nożyc kuchennych, przeciąć kręgosłup po obu stronach od ogona do szyi, aby usunąć kręgosłup; rezerwowy kręgosłup.
Na desce do krojenia umieścić pierś, mięso od strony dołu. Używając dużego, ciężkiego noża, przeciąć pierś na pół wzdłuż.
Połówki piersi i ćwiartki nóg umieścić w dużej misce; posypać solą. Przykryć i schłodzić 8 godzin lub przez noc.
Połącz zarezerwowane podroby, skrzydła i kręgosłup w dużym holenderskim piecu.
Dodaj 10 szklanek wody, 8 kawałków selera, 4 ćwiartki cebuli i 4 kawałki marchwi. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 5 godzin lub aż mieszaniny środków 8 filiżanek. Schłodzić do temperatury pokojowej. Przykryć i schłodzić zapas 8 godzin lub przez noc.
Odtłuścić tłuszcz zestalony z powierzchni stada; wyrzucić tłuszcz. Powrót zapasów do wysokiej temperatury; doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 30 minut lub do środka wywaru 3 szklanki. Przecedzić mieszaninę przez sito, rezerwując zapas. Odrzuć ciała stałe.
Wyjąć indyka z lodówki i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Ułóż kawałki indyka, skórkę do góry, na patelni, a pozostałe 8 kawałków selera, 4 ćwiartki cebuli i 4 kawałki marchwi na patelni.
Skórkę indyka posmarować 2 łyżkami śmietany; posypać czarnym pieprzem.
Piec w temperaturze 325 przez 1 1/2 godziny lub aż termometr włożony w najgrubszą część piersi zapisze 165, fastrygując co 30 minut 2 1/2 łyżki wywaru.
Umieść połówki piersi i ćwiartki nóg na patelni z galaretką lub desce do krojenia.
Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Wyrzucić skórę.
Dodaj 1 Puchar zapasów do dna patelni; ostrożnie zeskrobać rumiane kawałki z dna patelni.
Umieść plastikową torebkę z zamkiem błyskawicznym wewnątrz szklanej miarki o pojemności 2 filiżanek.
Wlać krople do worka; odstawić 10 minut (tłuszcz wzrośnie do góry). Uszczelnij torbę i ostrożnie oderwij 1 dolny róg torby. Przecedzić kapiące przez sito do średniego rondla, zatrzymując się, zanim warstwa tłuszczu osiągnie otwarcie; wyrzucić tłuszcz i ciała stałe.
Dodaj pozostałe 1 1/2 szklanki zapasów do patelni; doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
Połączyć pozostałe 6 łyżek śmietany i skrobi kukurydzianej, mieszając trzepaczką, aż będzie gładka. Śmietanę wymieszać w mieszaninę, mieszając trzepaczką. Gotować 1 minutę lub do lekko grubego, stale mieszając.