Indonezyjskie szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym (Satay Ayam)
Indonezyjskie szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym (Satay Ayam) może być dobrym przepisem, aby rozszerzyć pole przepisu dania głównego. Ten przepis sprawia, że 4 porcje z 448 kalorii, 24g białka, oraz 32G tłuszczu każdy. Na 89 centów za porcję, ten przepis okładki 13% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Kilka osób zrobiło ten przepis, a 23 powiedzieliby, że trafił w sedno. Jeśli masz drewniane szaszłyki, udka z kurczaka, wodę i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby wykorzystać masło orzechowe można śledzić to danie główne z Masło Orzechowe Płatki Owsiane Czekoladowe Ciasteczka jako deser. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezmleczne dieta. Z łyżeczką wynik 47%, to danie jest dobre. Spróbuj Indonezyjski Satay wołowy z pikantnym sosem orzechowym, Roti Jala & Kuah Kacang Ayam (krepa Kabaretowa z kurczakiem w sosie Satay), oraz Szaszłyki Satay wołowe z sosem orzechowym dla podobnych receptur.
Instrukcje
Połącz udka z kurczaka, 3/4 łyżeczki soli, biały pieprz i olej z nasion słonecznika w misce. Przykryć i przechowywać w lodówce przez 1 do 2 godzin.
Drewniane szaszłyki namoczyć w wodzie, aby zapobiec poparzeniom podczas gotowania.
Doprowadzić wodę, masło orzechowe, kecap manis, brązowy cukier, czosnek, i 1/2 łyżeczki soli do wrzenia w małym rondlu; wymieszać do połączenia.
Zdjąć z ognia i dodać sok z limonki.
Marynowany kurczak nawlecz na szaszłyki. Ustaw około 2 łyżki sosu orzechowego na bok w małej misce i szczotkować sos w misce nad kurczakiem.
Rozgrzać patelnię grillową lub dużą patelnię na średnim ogniu. Ułóż szaszłyki z kurczaka partiami na patelni grillowej i gotuj, aż kurczak nie będzie już różowy w środku, od 1 do 2 minut na stronę.
Szaszłyki podawać z pozostałym sosem orzechowym z rondla.