Halibut pieczony na słonym łożu
Halibut pieczony na słonym łożu może być tylko przystawką, której szukasz. Obserwujesz swoją figurę? Ten jaskiniowiec, bezglutenowy, bezmleczny i pierwotny przepis ma 57 kalorii, 2G białka, oraz 3G tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 6 i kosztuje $2.46 za porcję. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Mieszanka grubej soli morskiej, zwykła cytryna, oliwa z oliwek i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 43%. Ten wynik jest dobry. Podobne przepisy to Grillowany Halibut z ziemniakami z solą i octem, Pieczony Halibut Z Ciepłym Cytrusowym Ziołem Vinaigrette & Palona Mieszanka, oraz Pieczone karczochy, marchew i koper włoski z pieczonym na patelni halibutem.
Instrukcje
Rozłóż poziom soli (ok. głębokie) w 5 - do 6-quart owalne lub 9-na 13-calowe prostokątne naczynie do pieczenia.
Podgrzać w piecu regularnym lub konwekcyjnym 450, aż będzie bardzo gorąco, około 20 minut.
W międzyczasie posypać lekko jedną stronę halibuta solą i pieprzem.
Wlać oliwę z oliwek do 10-do 12-calowej patelni nieprzywierającej na dużym ogniu. Gdy jest gorąco, umieść kawałki ryb na patelni, przyprawione bokiem w dół, bez tłoczenia; w razie potrzeby pracuj partiami. Gotować, aż lekko rumiane na dnie, o 2 protokół.
Wyjąć naczynie do pieczenia z piekarnika i rozprowadzić gałązki tymianku i oregano, liście laurowe i wszystkie z wyjątkiem trzech plastrów cytryny równomiernie na gorącej soli (część soli będzie nadal widoczna). Ustaw kawałki halibuta rumiane bok nad ziołami i solą, odstępy równomiernie.
Plastry cytryny pokroić na pół i ułożyć pół plasterka na każdym kawałku ryby.
Piec, aż ryba będzie nieprzezroczysta, ale nadal wilgotne patrząc w środku najgrubszej części (wyciąć do testu), 15 do 20 minut.
Podawać z olejem ziołowym do skropienia ryby do smaku.
Polecane wino: Pinot Grigio, Gruener Veltliner, Pinot Noir
Halibut bardzo dobrze współpracuje z Pinot Grigio, Gruener Veltliner i Pinot Noir. Ryby są tak różnorodne jak wino, więc trudno wybrać wina, które pasują do każdej ryby. Ostre białe wino, takie jak Pinot grigio lub Grüner Veltliner, pasuje do każdej białej ryby o delikatnym smaku. Mięsiste, silnie aromatyzowane ryby, takie jak łosoś i tuńczyk, poradzą sobie nawet z lekkim czerwonym winem, takim jak pinot noir. Jednym z win, które możesz spróbować, jest GIFFT Kathie Lee Gifford Pinot Grigio. Ma 4,8 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 15 dolarów.
![GIFFT Kathie Lee Gifford Pinot Grigio]()
GIFFT Kathie Lee Gifford Pinot Grigio
GIFFT Pinot Grigio rozbrzmiewa żywą gruszką i tropikalnymi owocami, zrównoważoną przez wyraźną kwasowość i elegancko wyrafinowaną świeżość. To wino o aromatach dojrzałych owoców pestkowych i cytrusów prezentuje smaki melona, nektaryny i cytryny Meyera, które wykończą się lekkimi i orzeźwiającymi.