Grillowany stek ze spódnicy Peri Peri
Grillowany stek Peri Peri ze spódnicy może być właśnie daniem głównym, którego szukasz. Z tego przepisu składają się 4 porcje zawierające 475 kalorii, 51 g białka i 26 g tłuszczu każda. Za 6,4 USD za porcję ten przepis pokrywa 37% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Foodnetwork wymaga koncentratu pomidorowego, cebuli, płatków papryki i octu. To będzie hit na Twoim wydarzeniu z okazji czwartego lipca. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Jest to dobra opcja, jeśli przestrzegasz diety bezglutenowej, bezmlecznej i pełnej 30. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godzin i 30 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 74% wyniku, co jest całkiem niezłym wynikiem. Podobne przepisy obejmują grillowane udka z kurczaka peri-peri, burgery Halloumi i portobello z domowym sosem peri-peri oraz sałatkę z kurczakiem Peri-Peri z paloną kukurydzą.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.
Połóż chili i czerwoną paprykę na blasze do pieczenia, wymieszaj z 2 łyżeczkami oleju rzepakowego i piecz przez 20 minut. Gdy ostygnie, drobno posiekaj.
Podgrzej pozostałą łyżeczkę oleju rzepakowego na patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż zmiękną, od 5 do 8 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj, aż rozjaśni się kolor, 1 do 2 minut.
Połącz mieszaninę pieprzu z octem, sokiem z limonki, solą, papryką i płatkami czerwonej papryki w robocie kuchennym i pulsuj, aż się połączą. Gdy robot kuchenny pracuje, powoli wlewaj oliwę z oliwek, aż uzyskasz gładkie puree o konsystencji podobnej do ketchupu. Odłożyć 1/3 sosu do podania.
Umieść stek i pozostałe 2/3 sosu w dużej, zamykanej plastikowej torbie; wymieszać i marynować w lodówce przez 2 do 4 godzin.
Rozgrzej grill na średnio-wysokim ogniu.
Wyjmij stek z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem. Grilluj stek przez 4 do 5 minut z każdej strony, aby uzyskać średnio wysmażony stek.
Odstaw stek na 10 minut, a następnie pokrój go w cienkie plasterki.
Podawać z zarezerwowanym sosem na boku.
Polecane wino: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon
Stek ze spódnicą w menu? Spróbuj połączyć z Pinot Noir, Merlot i Cabernet Sauvignon. Wołowina i czerwone wino to klasyczne połączenie. Ogólnie rzecz biorąc, chudsze kawałki wołowiny dobrze komponują się z jasnymi lub średnio treściwymi czerwonymi potrawami, takimi jak pinot noir lub merlot, podczas gdy tłustsze kawałki mogą sobie poradzić z odważną czerwienią, taką jak cabernet sauvingnon. Poema Cavan Extra Dry z oceną 4,5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 9 dolarów za butelkę.
Poema Cava Extra Dry
Wyraźne aromaty zielonych jabłek, kredy i wiosennych kwiatów oraz świeże, pikantne aromaty owocowe w ustach z nutą słodyczy dobrze zrównoważoną kwasowością. Świetny aperitif, to wino nadaje się również do przystawek i pikantnych tart.