Grillowane bataty Hasselback z rozmarynem i czosnkiem
Grillowane bataty Hasselback z rozmarynem i czosnkiem mogą być tylko przystawką, której szukasz. Jedna porcja zawiera 244 kalorie, 9g białka, oraz 11g tłuszczu. Ten przepis służy 4 i kosztuje $1.92 za porcję. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla 4 Lipca. Ten przepis od Serious Eats ma 5792 fanów. Mieszanka czosnku, rodzaj ognia: dwustrefowy pośredni, słodkie ziemniaki i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i pierwotne dieta. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 84%. Ten wynik jest niesamowity. Spróbuj Ziemniaki Rosemary Hasselback, Fanned Sweet Potatoes or Hasselback Sweet Potatoes {Secret Club}, oraz Grillowane młode ziemniaki z cytryną, czosnkiem i rozmarynem dla podobnych receptur.
Instrukcje
W małej misce wymieszaj czosnek, rozmaryn i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Odstawić.
Odetnij cienki plasterek każdego ziemniaka wzdłuż, aby stworzyć równomierną podstawę do odpoczynku. Odciąć końce każdego ziemniaka. Odpoczynek ziemniaków między dwoma pałeczkami lub drewnianymi łyżkami, aby działać jako przystanek dla noża i ostrożnie wyciąć pionowe szczeliny w każdym ziemniaku co około 1/8 cala.
Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą, wachlując, aby spłukać wnętrze ciętych szczelin.
Umieść ziemniaki na talerzu i kuchenkę mikrofalową na wysokości przez 4 minuty. Odwróć ziemniaki i ponownie kuchenkę mikrofalową na dodatkowe 4 minuty.
Zapal jeden komin pełen węgla drzewnego. Gdy cały węgiel jest oświetlony i pokryty szarym popiołem, wylej i ułóż węgle po jednej stronie rusztu z węglem drzewnym. Ustawić ruszt do gotowania na miejscu, przykryć skrzelem i pozostawić do rozgrzania na 5 minut. Oczyścić i naoliwić ruszt do grillowania.
Ziemniaki posmarować pozostałą oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Umieść ziemniaki na chłodnej stronie grilla, przykryj i gotuj przez 15 minut.
Rozłóż mieszankę czosnku i rozmarynu na wierzchu ziemniaków, przykryć i nadal gotować do miękkości w środku i chrupiące na brzegach, 15-20 minut więcej.
Wyjąć z grilla, ostudzić przez 5 minut, a następnie podawać natychmiast, gdy jest jeszcze ciepły.