Grecki Chleb Wielkanocny (Lambropsomo)
Grecki chleb wielkanocny (Lambropsomo) może być tylko chleb, którego szukasz. Ten przepis sprawia, że 12 porcji z 357 kalorii, 11g białka, oraz 13g tłuszczu każdy. Na 51 centów za porcję, ten przepis okładki 13% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Wielkanoc. Udaj się do sklepu i odbierz aktywne drożdże, ziele angielskie, mąkę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 4 godziny. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za Wegetariańskie dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 38%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Grecki Chleb Wielkanocny, Grecki Chleb Wielkanocny, oraz Grecki chleb wielkanocny-Tsoureki dla podobnych receptur.
Instrukcje
Na małej patelni lekko zmiażdżyć nasiona anyżu i ziele angielskie drewnianą łyżką.
Dodaj 1/4 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.
Zdjąć z ognia i niech strome 15 do 30 minut, a następnie wlać przez drobny sitko druciane; rezerwy cieczy i wyrzucić przyprawy.
W innej małej patelni na średnim ogniu, połączyć masło, mleko i sól.
Podgrzać tylko do ogrzania (110; masło nie musi się całkowicie rozpuścić). Wymieszać z cukrem. Temperatura może nadal rosnąć nawet od ciepła; jeśli robi się zbyt gorąco, ostudzić przed dodaniem do mieszaniny drożdży.
Na dnie dużej miski połączyć drożdże i 1/4 szklanki ciepłej (11
wodę; odstawić do rozpuszczenia drożdży, około 5 minut.
Rezerwa 1 łyżka ubitych jaj; przykryć i schłodzić.
Dodać pozostałe ubitych jaj, przyprawy wlewu wody i mieszaniny masła do mieszaniny drożdży; mieszać aż dobrze wymieszane. Wymieszać 2 szklanki mąki. Z wytrzymałym mikserem elektrycznym ręcznym lub stojącym na średniej prędkości, ubijaj, aż ciasto będzie rozciągliwe, od 6 do 10 minut, skrobając je, jeśli wzrośnie.
Jeśli używasz wytrzymałego miksera z hakiem do ciasta, ubijaj w 2 1/4 więcej szklanek mąki na niskiej prędkości, aż dobrze się wymieszasz. Następnie ubić na średniej prędkości, stopniowo dodając tylko tyle pozostałej 3/4 szklanki mąki potrzebne, aż ciasto jest gładkie i nie lepkie, 6 do 10 minut.
Jeśli ugniatanie ręcznie, drewnianą łyżką, wymieszać w 2 1/4 więcej szklanek mąki, aż do wymieszania. Pył pokładzie obficie z niektórych pozostałych 3/4 szklanki mąki. Zeskrobać ciasto na desce i zagnieść, dodając tylko tyle pozostałej mąki potrzebne, aby zapobiec przyklejaniu, aż ciasto będzie gładkie i nie lepkie, 10 do 15 minut. Powrót ciasta do miski.
Przykryj miskę folią i niech ciasto wyrośnie w ciepłym (70 do 8
miejsce do podwojenia, 1 1/2 do 2 godzin.
Rozgrzej piekarnik do 350 (325 dla ciepła konwekcyjnego). Dziurkuj ciasto i krótko zagniataj na lekko posypanej mąką desce, aby uwolnić powietrze. Kształt do gładkiej rundy i miejsce w masle 10-calowy sernik patelni z wymiennym obręczy co najmniej 2 cale wysokości; naciśnij ciasto lekko wypełnić patelni. Ustaw 1 ugotowane na twardo jajko w środku i 4 jajka wokół krawędzi, w punktach krzyża. Przykryj patelnię lekko folią i pozwól wznieść się w ciepłym (70 do 8
miejsce tylko do prawie dwukrotnie, 35 do 50 minut.
Pieczywo posmarować roztrzepanym jajkiem i równomiernie posypać sezamem.
Piec, aż chleb jest bogato rumiane i drewniane szaszłyki wstawione w centrum wychodzi czysty, około 45 minut.
Ostudzić na stojaku około 10 minut, a następnie uruchomić nóż wokół obręczy patelni i usunąć; usunąć dno patelni.
Niech chleb ostygnie na stojaku co najmniej 30 minut.
Pokroić w kliny, aby służyć.
Polecane wino: Agiorgitiko, Assyrtiko, Moschofilero
Agiorgitiko, Assyrtiko i Moschofilero są świetnym wyborem dla greka. Jeśli masz ochotę na grekę ze swoim greckim jedzeniem, assyrtiko i moschofilero są uroczymi białymi winami do połączenia z kurczakiem, owocami morza itp. Agiorgitiko to pełnowartościowa czerwień odpowiednia do pieczonych mięs i jagnięciny. Jedno wino można spróbować Skouras Saint George Agiorgitiko. Ma 4.1 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 18 dolarów.
![Skouras Saint George Agiorgitiko]()
Skouras Saint George Agiorgitiko
Dojrzałe owoce malin i śliwek mieszają się na podniebieniu z nutami wanilii i gałki muszkatołowej.Ten tłum-pleaser świetnie pasuje do pieczonej wieprzowiny. Proszę podawać z lekkim chłodem.